Građani niškog naselja Brzi Brod još jednom protestovali protiv izgradnje dalekovoda 1Foto: Biljana Ljubisavljević

Više od 2.000 građana niškog naselja Brzi Brod protestovalo je zbog početka radova na izgradnji dalekovoda u tom naselju, zahtevajući da dalekovod bude podzemni a ne nadzemni.

Oni su sinoć nakon okupljanja kod lokalne crkve otišli u protestnu šetnju, a potom na oko sat vremena blokirali saobraćaj na Bulevaru svetog cara Konstantina, u smeru od Niške Banje do Niša.

Svi govornici su kazali da meštani Brzog Broda nisu protiv izgradnje dalekovoda, ali da žele izmenu projekta i izgradnju podzemnog, umesto nadzemnog dalekovoda koji će prelaziti iznad dečijeg igrališta, sportskog terena i dela crkvenog dvorišta.

„Imali smo sastanak sa predstavnicima grada, Elektromreže Srbije, Ministarstva rudarstva i energetike. Usmeni dogovor je bio da radovi budu zaustavljeni dok se ne formira nova Vlada Srbije. Međutim, iz Elektromreže nisu poštovali dogovor, već su sutradan nastavili sa radovima“, rekao je Novak Popović.

Građani niškog naselja Brzi Brod još jednom protestovali protiv izgradnje dalekovoda 2
Foto: Biljana Ljubisavljević

On je precizirao da su radovi na izgradnji dalekovoda preključe zaustavljeni zato što je grupa od 40 ili 50 građana stala ispred mašina, ali da građani Brzog Broda imaju informacije da će radovi biti nastavljeni narednog utorka.

Biljana Vasić je kazala da stanovnici Brzog Broda zahtevaju da stručnjaci izmere nivo zračenja i da im rezultati budu dostupni.

„Kažu nam da je uradjena Studija o proceni uticaja na životnu sredinu, ali koliko smo uspeli da vidimo, u toj studiji nema parametara koji pokazuju koliko je zračenje dalekovoda“, rekla je ona.

Građani niškog naselja Brzi Brod još jednom protestovali protiv izgradnje dalekovoda 3
Foto: Biljana Ljubisavljević

Demonstranti na čelu kolone nosili su transparente na kojima je pisalo „Stop dalekovodima“ i „Biće kasno kad vam bude jasno“.

Učesnici protesta su nosili srpske zastave i majice sa natpisima „Kada nepravda postane zakon otpor postaje dužnost“.

Oni su najavili da će protest biti nastavljen sve dok se ne nađe kompromisno rešenje.

“Ukoliko Elektromreža nastavi radove, i mi ćemo nastaviti proteste, koji će biti sve masovniji”, kazali su oni.

EMS: Dalekovod će doneti samo korist, a ne štetu

Iz Elektromreža Srbije su saopštili da zahtevi građana za prekid ili radikalnu izmenu projekta izgradnje dalekovoda od trafo stanice „Niš 2“ do trafo stanice „Niš 6“ nemaju „niti tehničko, niti ekonomsko opravdanje“.

Prihvatanje zahteva meštana bilo bi u potpunoj suprotnosti sa dužnostima i zakonskim obavezama EMS kao operatora prenosnog sistema, navodi se u saopštenju.

„Možemo da razumemo zabrinutost pojedinih stanovnika Brzog Broda, ali ih još jednom uveravamo da od ovog dalekovoda neće imati štetu, već korist – kako oni, tako i njihovi sugradjani u ostalim delovima Niša“, navedeno je.

U EMS su podsetili da se radi o značajnom elektroenergetskom objektu koji se gradi “po najsavremenijim svetskim standardima”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari