Građani niškog naselja Brzi Brod sprečili radnike EMS da kopaju rupe za dalekovod, policija izašla na mesto protesta 1Foto: čitalac Danasa

Više od stotinu građana niškog naselja Brzi Brod, koji se protive izgradnji dalekovoda, blokirali su jutros prilaz ekipa Elektromreža Srbije (EMS) koje su došle da kopaju rupe za stubove dalekovoda.

Radnicima EMS ubrzo su se pridružili pripadnici policije.

Nakon skoro dva časa, policija i radnici EMS su se povukli, ali su građani ostali da „dežuraju“.

Fizičkih incidenata nije bilo.

“Ovo je bio odgovor naroda koji štiti svoj život, zdravlje i budućnost svoje dece. Sramota je da policija izlazi na ljude koji se za to bore”, kazao je za Danas Dragan Radosavljević, građanin Brzog Broda.

Žitelji ovog naselja protestvovali su do sada šest puta, od 11. septembra ove godine, zahtevajući da se umesto nadzemnog dalekovoda izgradi podzemni u delu trase koja prolazi pored njihovih kuća, lokalne crkve, igrališta i izletišta, kako ne bi ugrožavao zdravlje, životnu sredinu i prostor u ovom naselju.

Oni su povremeno blokirali Bulevar svetog cara Konstantina koji povezuje Niš i Nišku Banju.

Građani niškog naselja Brzi Brod sprečili radnike EMS da kopaju rupe za dalekovod, policija izašla na mesto protesta 2
Foto: Niš moj grad

Tokom jednog protesta zatrpali su rupu iskopanu zbog postavljanja prvog stuba dalekovoda i na tom mestu postavili drveni krst.

Na jednom od skupova nosili su smrtovnice na kojima je pisalo da je „dalekovod“ sahranjen, ali da ožalošćenih nema.

Oni su tada kazali da bord direktora preduzeća Elektromreže Srbije ima dvostruke standarde kada je u pitanju gradnja dalekovoda.

„Kažu da je potpuno bezbedno da nam postave dalekovod iznad glava, maltene iznad samih spavaćih soba, a propis koji su sami doneli kaže da dalekovod mora da bude udaljen najmanje 100 metara od auto-puta. Auto-putem se samo prolazi, a mi treba da budemo stalno izloženi zračenju“, rekli su.

Prema njihovim rečima, naučna studija u kojoj je učestvovao i Univerzitet Oksford, a kojom je bilo obuhvaćeno 40.000 ljudi pokazala da se učestalost tumora na mozgu, leukemije i steriliteta uvećava za 70 odsto usled izloženosti zračenju električnih vodova.

Građani niškog naselja Brzi Brod sprečili radnike EMS da kopaju rupe za dalekovod, policija izašla na mesto protesta 3
Foto: Biljana Ljubisavljević

Upozorili su da je studija izvodljivosti koju je naručio EMS puna manjkavosti, te da to pokazuje I nezavisno veštačenje koje su naručili oni kao građani.

Preduzeće EMS je saopštilo da grupa građana niškog naselja Brzi Brod sprečava gradnju dalekovoda u tom naselju.

U saopštenju EMS-a je navedeno da zahtevi stanovnika Brzog Broda za postavljanje podzemnih kablova u tom delu trase nemaju nikakvo ekonomsko, niti tehničko utemeljenje.

„Dalekovodi ni u jednom delu trase ne prelaze preko objekata. Osim toga, projektanti su na ovom vodu, projektovali provodnike minimalne visine od 14 metara, iako zakon predviđa da mogu biti i na osam metara od zemlje“, rekli su u EMS-u.

Trasa dalekovoda čija se izgradnja planira pored Brzog Broda duga je 3,5 kilometara, a snage je dva puta 110 kilovolti.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari