Građani niškog naselja Delijski Vis u petak ponovo blokiraju saobraćaj, tražeći asfalt i kanalizaciju 1Delijski Vis: Foto privatna arhiva

Građani niškog naselja Delijski Vis u petak 9. avgusta organizovaće još jedan protest, zahtevajući nastavak asfaltiranja ulica koje je pre nekoliko meseci obustavljeno, kao i obećanu izgradnju atmosferske kanalizacije, koja nije ni započeta.

Oni će od 19 časova blokirati saobraćaj na putu Niš- Niška Banja, kod kružnog toka pored „Stop šopa“.

Blokada će trajati sat vremena.

U najavi protesta, kojih je do sada bilo više od 40, organizatori su ponovili da im je ugrožena bezbednost zbog čestih poplava kuća, podruma i garaža nakon jakih kiša, a sve zbog nedostatka asfalta i kanalizacije.

Najavili su da će blokade saobraćaja biti nastavljene svakog petka dok se ne reše ovi komunalni problemi, jer je do sada asfaltirano šest ulica, a pet još uvek čeka na radove, uprkos drugačijim obećanjima.

Prema njihovim rečima, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je u novembru 2023. obećala da će sve ulice u Delijskom Visu biti asfaltirane do Nove godine, kao i da će biti rešena atmosferska kanalizacija u celom naselju.

Asfaltiranje je nekoliko puta obustavljano.

Dejan Veličković, jedan od organizatora protesta, kaže da je Grad obustavio asfaltiranje uz obrazloženje da pojedini vlasnici parcela na kojima se nalaze trase ulica nisu potpisali saglasnost da se takvi radovi obave u skladu sa postojećim stanjem, što je bio dogovoreni preduslov za izvođenje radova u razgovoru meštana sa gradonačelnicom.

On precizira da saglasnost nije dalo svega desetak građana koji i ne žive u Delijskom Visu, te ne žele asfaltiranje već naknadu od strane Grada za svoje parcele.

U poslednjem dopisu gradonačelnice Sotirovski koji mu je uputila obećava se asfaltiranje, ali se ne precizira rok.

Sotirovski u njemu navodi da je u svim ulicama u kojima su građani potpisali saglasnost za asfaltiranje u skladu sa postojećim stanjem, odnosno u kojima su rešeni pravno- imovinski odnosi, stavljen asfalt.

Prema njenim rečima, problem postoji samo u četiri ulice u kojima „pojedini žitelji, i pored obavljenog razgovora, nisu razumeli važnost zajedničkog posla i nisu želeli da daju saglasnost“.

„Iz napred navedenog razloga Grad je započeo proces parcelizacije kako bi bio proglašen javni interes od strane države i kako bi na kraju sve te ulice dobile asfalt. Potrebno je vreme za rešavanje imovinsko- pravnih odnosa na predmetnim parcelama. Nakon rešavanja imovinsko- pravnih odnosa pristupiće se realizaciji ostalih koraka koji bi doveli do konačnog rešavanja postojećih problema“, navodi Sotirovski u odgovoru.

Građani niškog naselja Delijski Vis u petak ponovo blokiraju saobraćaj, tražeći asfalt i kanalizaciju 17
Foto: Dejan Veličković

Veličković kaže da parcelizacija može dugo da traje, tim pre što ovih dana dolazi do promene gradskih funkcionera, nakon lokalnih izbora, pa više ne znaju ni kome da se obrate.

„Pisao sam krajem jula i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, i pozvao ga da svojim autoritetom utiče na čelnike gradske vlasti u Nišu da ubrzaju proces parcelizacije, a i da konačno krenu radovi na atmosferskoj kanalizaciji“, kaže Veličković.

On podseća da je gradonačelnica Sotirovski u poslednjem razgovoru sa njihovom delegacijom obećala da će izgradnja atmosferske kanalizacije početi 1. juna.

„Obećala je da će 1. juna izaći mašine, a 2. juna su bili lokalni izbori. Naravno, od mašina još uvek nema ništa“, kaže Veličković.

Gde su komšije?

„Komšije kojima su asfaltirane ulice sada bi trebalo da budu fer i da pruže podršku komšijama kojima ulice tek treba da se asfaltiraju. Dolazili su kada je njima trebalo, a sada ih više nema na protestima. Ne daj bože da se Srbi slože“, kaže Veličković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari