Građani oko nuklearke u Mozelu pozvani da obnove tablete joda, radi prevencije 1Foto: Pixabay/Distel2610 (Ilustracija)

Vlasti prefekture Mozel pozvale su sve ljude koji žive u radijusu od 10 kilometara od nuklearne termoelektrane Katenom u Francuskoj da obnove zalihe tableta joda, što je kritična mera predostrožnosti u slučaju nuklearne nesreće.

Prema pisanju N1, koji se poziva na RTL, proces je jednostavan: posetite apoteku da biste prvi put preuzeli tablete joda ili obnovili postojeće zalihe potpuno besplatno, a za preuzimanje tableta nije potrebna nikakva dokumentacija.

Vlasti ističu da je inicijativa isključivo preventivna.

“Posedovanje stabilnih tableta joda kod kuće pruža ključnu zaštitu u slučaju da unos joda postane neophodan“, navodi prefektura u saopštenju.

Stabilni jod se koristi za zaštitu štitaste žlezde od apsorpcije radioaktivnog joda, koji se može osloboditi u atmosferu tokom nuklearnog incidenta.

Prefektura je objasnila da se radioaktivni jod koji se udahne ili proguta vezuje za štitastu žlezdu, potencijalno izazivajući dugoročne zdravstvene rizike.

Uzimanje tableta stabilnog joda, sprečavajući štitatu žlezdu da apsorbuje štetni radioaktivni jod.

RTL prenosi da, pored distribucije tableta, prefektura organizuje i javno informisanja građana. Stanovnici iz okoline mogu obići elejktranu i prisustvovati konferencijama i tehničkim prezentacijama kako bi bolje razumeli rizike života u blizini nuklearne elektrane i kako da se zaštite.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari