Građani Prijepolja digli glas da zaštite Ratajsku reku 1Foto: erna paljevac

Investitoru koji planira izgradnji mini hidro centrale na Ratajskoj reci istekla je energetska dozvola, saopštile su organizacije Pravo na vodu i Polekol.

Oni smatraju da nisu ispunjeni uslovi za produženje energetske dozvole, zbog čega su nadležnom ministarstvu dostavili zahtev i obrazloženje u korist odbijanja zahteva za produženje.

Sem toga, građani Prijepolja i okoline, njih 787 okupljenih u 16 udruženja potpisalo je peticiju protiv izgradnje male hidroelektrane „Velika Ploča“, koju su uputili Ministarstvu zaštite životne sredine.

Građani Prijepolja digli glas da zaštite Ratajsku reku 2
Foto: Erna Paljevac

U isto vreme upućena je i inicijativa Zavodu za zaštitu prirode Srbije za pokretanje hitnog postupka zaštite Karoševske odnosno Ratajske reke na kojoj je planirana izgradnja.

Da postoji osnov za uvođenje moratorijuma na izgradnju MHE na teritoriji opštine Prijepolje govore podaci gradskog vodovoda, koji se između ostalog napaja vodom i sa reke Seljašnice, čija se izdašnost izvora sa 250 smanjuje i do 150 litara u sekundi.

„Podržavamo žitelje naselja oko Ratajske koji se odlučno protive izgradnji MHE u slivu koji se nalazi iznad njihovih domova i imanja. Mnogima od njih egzistencija zavisi upravo od vode sa Кaroševske i Ratajske reke, koju bez prečišćavanja koriste za piće i navodnjavanje svojih njiva“, kaže Strahinja Macić, pravnik Polekola.

Reka koja se našla na meti investitora izvire pod imenom Кaroševska, dok se u Lim uliva kao Ratajska reka. Na tom putu protiče kroz živopisnu klisuru obraslu šumom, u kojoj se nalazi manastir Pustinja iz 13. veka.

Građani Prijepolja digli glas da zaštite Ratajsku reku 3
Foto: muriz fetahović

Reka snabdeva vodom za piće i navodnjavanje dva sela i dom je brojnim životinjskim vrstama. Potočni rak, riba peš i grčke žabe strogo su zaštićene nacionalnim zakonodavstvom i Bernskom konvencijom.

Njen je ususd da s enašla na spisku katastra malih hidroelektrana iz 1987. godine, jer su iz njega prenošene potencijalne lokacije za MHE u prostorne planove.

Tako je na ovoj reci predviđeno 5 lokacija, dok Prostorni plan Prijepolja predviđa 41 lokaciju za MHE na području čitave opštine.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari