Žitelji Požarevca u vrelim letnjim danima osveženje traže na bazenima u Požarevcu i Zabeli, a neki i na divljim plažama reka koje protiču teritorijom grada. Požarevac, koji je dobio status grada, ima Veliku Moravu, Mlavu i Dunav, ali na njima nažalost ni jednu uređenu gradsku plažu.

Zato ne iznenađuje što su prvi put u ovogodišnjem budžetu planirana sredstva za izradu idejnog rešenja uređenja gradske plaže na jezeru pored velike Morave koja su nastala vađenjem peska. Zagovornik ideje izgradnje gradske plaže pored Morave u Ljubičevu je Slavomir Lazarević član Gradskog veća zadužen za oblast privrede, turizma i planiranja.

– O izgradnji gradske plaže na jednom od jezera pored Velike Morave, nastalih eksploatacijom šljunka, pričam već dve godine a lane sam sa tom idejom upoznao i članove Gradskog veća. Ideja je da se kod Dragovačkog mosta u napuštenoj šljunkari, koja je od Požarevca udaljena sedam kilometara, izgradi i uredi gradska plaža. Dužina šljunkare, koja se nalazi između Dragovačkog i Ljubičevskog mosta, je oko 300 metara, a širina je od 60 do 90 metara. U nju iz Velike Morave, podzemnim putem kroz zemlju i pesak, dolazi veoma kvalitetna voda, koja se samim tim pročišćava i ima bistru i lepu zelenkasto plavu boju. Na pekovitim obalama plaže oko tog jezera ima mesta za kupanje 2.ooo do 3.ooo građana dnevno, ističe Lazarević.

Oko peščane obale za kupače je potrebno urediti i pojas širine od 2o do 3o metara, odnosno iskrčiti sadašnje šiblje i sitno rastinje a zadržati postojeća stabla drveća i zasaditi nova koja bi kupačima omogućavala boravak u hladovini. Iako su obale jezera kod šljunkare neuređene na jezeru je dosta kupača koji dolaze svojim vozilima ili biciklima.

– Kao i većina Požarevljana volim da odem na „bager”, mesto gde se nekada kopao pesak a gde se sada stvorilčo jezero i da se kupam i plivam. Voda je čista i božanstveno lepa, ne čuju se buka automobila, okolo puno zelenila i ja volim tu divljinu. Ali zbog svog deteta i čitave mlađe populacije volela bih da tu bude i uređena plaža, da ima spasilaca, neki otvoreni šank sa pićem, lepa muzika i drugi sadržaji koje vole mladi, priča Marija Eftimov.

Za razliku od Marije, koja voli kupanje u „divljini”, Žika Antić kaže da se on najbolje oseća na gradskom bazenu u Požarevcu.

-Tamo znam da je voda sigurno ćista. Volim civilizaciju, da se posle izlaska iz vode osvežim nekim pićem, da slušam muziku, da mi je na dohvat ruke da nešto pojedem. Kada bi tako nešto postojalo i na nekoj gradskoj plaži pored reke rado bih i tamo otišao. Za sada me kupanje na divljim plažama ne zanima, priča Žika.

Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević priznaje da su mala jezera, nastala eksploatacijom peska pored Velike Morave, neiskorišćeni resursi kao što je i čitav kompleks Ljubičeva.

– U Požarevcu decenijama nije rađena planska dokumentacija a danas bez nje ne može ništa da se uradi. Mi trenutno pored Velike Morave i u Ljubičevu možemo samo da ulepšavamo postojeće objekte u smislu uređenja fasada i parkovskih površina ali ne možemo da dovedemo ni jednog potencijalnog investitora jer ne možemo da kažemo šta tu može da se gradi pošto nemamo urađen Regulacioni plan. Smatram da će Požarevac imati svu plansku dokumentaciju za oko godinu dana i da će tek tada biti stvorena potrebna klima za buduće investitore, naglašava gradonačelnik Milosavljević.

Voda i blato lekoviti

Slavomir Lazarević smatra da na jezeru treba planirati stvaranje više sadržaja koji bi zadovoljili svačiji ukus.

– Za malu decu treba formirati izdvojeni deo sa dubinom vode od 3o do 6o centimetara. Takođe treba izgraditi deo za skokove u vodu sa dubinenom od najmanje tri metra, deo plaže za termalno kupanje, gde bi se voda sunčevim kolektorima zagrevala do 35 stepeni. Posebna atrakcija treba da bude ,,moravsko termalno blatište” koje bi mnogi koristili jer u Veliku Moravu stiže voda iz velikog broja banja u Srbiji i ona je lekovita, smatra Lazarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari