Predsjednica Vrhovnog suda Crne Gore Vesna Medenica ocijenila je da sudovi u Bijelom Polju rade dobro i da su prava građana kvalitetno zaštićena. Ona je nedavno boravila u Bijelom Polju, gdje je prisustvovala prezentaciji bjelopoljskog Višeg, Osnovnog i Privrednog suda, u okviru „Dana otvorenih“ vrata, namijenjenom studentima Pravnog fakulteta. Osnovni sud u Bijelom Polju imao je 11.952 predmeta, a završio 11.532, što je 87,88 odsto. Prosječno je svaki sudija imao 823 predmeta ili 199 odsto norme.

– Od predmeta sa elementima koruptivnosti i organizovanog kriminala, a koji su u nadležnosti ove sudske institucije, završeno je 86,8 odsto. Kontrolom je utvrđeno da je osam krivičnih predmeta ostalo nezavršeno. Samo 29,50 odsto ukinutih odluka ukazuje na to da je postignut izvanredan rezultat. Zapošljavanjem velikog broja mladih sudija, koji su na ozbiljan i temeljan način prišli obavljanju sudske funkcije, Osnovni sud je podmlađen. Ovi mladi ljudi su pokazali punu spremnost da budu sudije crnogorskih sudova i njihovi rezultati su izvanredni, kaže Medenica.

Govoreći o Privrednom sudu, Medenica je naglasila da je, iako se u brojnim preduzećima vode stečajni postupci, ova sudska instanca ostvarila punu efektivnost i efikasnost u radu. „Privredni sud je prošle godine imao 3.968 predmeta od čega 3.870 završeno. U radu je ostalo samo 88 predmeta, a ukinuto je samo 15 odsto predmeta ovog suda. Sve odluke su urađene u roku i od početka godine povećan je priliv predmeta zbog čega je potrebno angažovanje novih sudova“, kazala je Medenica ističući da je Viši sud u Bijelom Polju najbolji ne samo u Crnoj Gori, već i na prostoru bivše Jugoslavije, ističući da je prošle godine imao 8.969 predmeta i završio 8.835, ili 98,5 odsto.

– Ostalo je samo 134 predmeta po svim vrstama. Na današnji dan ih je samo 40 nezavršeno, a nema nijednog nezavršenog predmeta po žalbi. Ostvareni su izvanredni rezultati – sa samo 15,54 odsto ukinutih predmeta i normom od po 164 odsto. Efikasno sudstvo, efikasna pravda, vođenje sporova u razumnom roku su obilježja Višeg suda. Ovaj sud mora da bude ogledni primjer kako treba raditi i kako se sudska funkcija obavlja, istakla je Medenica.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari