Građani Topole traže brzo rešavanje problema vodosnabdevanja 1Foto: Shutterstock/Stanislaw Mikulski

Građani Topole, nezadovoljni zbog restrikcija vodosnabdevanja tokom tropskog talasa, predali su danas pet zahteva Opštinskom veću kojim se traži da odmah počne da radi na rešavanju tog problema.

Rok za ispunjenje zahteva je petak, kada je najavljeno novo okupljanje građana ispred zgrade opštinske uprave.

Zahteve je u ime nezadovoljnih građana predao predstavanik organizacije „Novi ljudi za bolju Topolu“ Mirko Jevtić.

On je ispred zgrade opštine rekao da se sada ne traži sistemsko rešenje koje zahteva više vremena, već se od lokalne vlasti zahteva da odmah preduzme aktivnosti u cilju „ublažavanja i delimičnog rešavanja problema vodosnabdevanja“.

Traži se da se maksimalno ubrza procedura izrade projektno-tehničke dokumentacije za povezivanje bušotina u Kupusarima, kao i hitno raspisivanje nabavki za radove na povezivanju tih bušotina.

Od Opštinskog veća se traži da do kraja sedmice usvoji rebalans budžeta kako bi se stvorili uslovi za finansiranje novih bušotina i da se održi sednica skupštine za usvajanje rebalansa.

Od opštinskih čelnika se traži da se izmeni Plan javnih nabavki i da odmah raspišu nabavke za radove na novim bušotinama.

Opozicija je prvi protest zbog nestašice vode održala u petak 19. jula ispred zgrade opštinske uprave gde su se okupili nezadovoljni građani.

Potom je održan i sastanak sa predstavnicima opštine i Javno komunalnog stambenog preduzeća „Topola“, a kako je saopštila opozicija, od sagovornika iz vlasti nisu dobili odgovore u vezi sa onim što se može odmah raditi kako bi se ublažio problem sa nestašicom vode.

Predsednik Skupštine opštine Topola Dragan Jovanović je na društvenim mrežama, odgovarajući na prozivke opozicije koja ga krivi za restrikcije vode, naglasio da je od 2005. do 2020. u primarnu mrežu za vodosnabdevanje uloženo 10 miliona evra.

On je nabrojao šta je sve urađeno i predočio da trajno rešenje ne vidi u novim bušotinama, već u regionalnom sistemu snabdevanja.

Naveo je da je Topola, prema prostornom planu Srbije, predviđena za povezivanje na sistem Rzava, te da bi, do 2027. trebalo da bude kompletno završena brana Svračkovo na Rzavu.

Prema njegovim rečima, tada bi dve šumadijske opstine, Topola i Knić, ušle u taj sistem.

„Država bi do 2027. morala da uradi jedan potisni rezervoar kod Rudnika, koji bi stabilizovao u potpunosti snabdevanje varošice Rudnik i omogućio Topoli da dobije vodu sa te strane“, napisao je Jovanović.

Dodao je da opština treba da izgradi , izmedju Banje i Vaganca, akumulaciju koju bi spojila sa Aranđelovcem.

Treći pravac za snabdevanje do sledećeg leta bi bio regionalni sistem Makiš.

Jovanović smatra da je potrebno i da se svake godine ulaže u zamenu starih, dotrajalih cevi kako bi se smanjili gubici na mreži.

Od početka toplotnog talasa u Srbiji počele su celodnevne restrikcije u šest sela opštine Topola koja se snabdevaju na lokalnom vodovodu Jarmenovci, ali je posle kiše snabdevanje donekle normalizovano.

U gradu Topoli su restrikcije uvedene tokom noći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari