U okviru iznenađujućeg poteza, zvaničnik vladajuće Konzervativne partije u Danskoj Pija Krismas-Muler govorila je u znak podrške održavanju referenduma o obnovljenom ugovoru EU, ističući da bi bilo „idiotski“ ne izneti dokument na javno glasanje. „Što više transparentnosti i dijaloga s građanima, to bolje“, rekla je Krismas-Mulerova za danski dnevni list Berlingske tidene, koji je u petak njen komentar stavio na naslovnu stranu lista.

U okviru iznenađujućeg poteza, zvaničnik vladajuće Konzervativne partije u Danskoj Pija Krismas-Muler govorila je u znak podrške održavanju referenduma o obnovljenom ugovoru EU, ističući da bi bilo „idiotski“ ne izneti dokument na javno glasanje. „Što više transparentnosti i dijaloga s građanima, to bolje“, rekla je Krismas-Mulerova za danski dnevni list Berlingske tidene, koji je u petak njen komentar stavio na naslovnu stranu lista. Zemlje članice EU trenutno pregovaraju o povelji, a ratifikacija dokumenta mogla bi početi već 2008.
„Nemamo šta da krijemo, a bilo bi idiotski da reagujemo kao da imamo nešto da sakrijemo. To bi samo ojačalo pogrešnu sliku među građanima“, rekla je ona, dodajući da bi bilo „katastrofalno“ ukoliko bi Danci glasali protiv novog ugovora Unije. „Ali, referendum je neophodan kako bi se obezbedila dugoročna podrška građana. Danci se nalaze među najbolje informisanim građanima EU zahvaljujući našim referendumima“, rekla je Krismas-Mulerova koja se nekada nalazila na čelu konzervativne partije. „Reč je o demokratskom problemu, a demokratija zaista napušta svoje okvire kada političari počnu da plaše glasače“, istakla je ona.
Neočekivani komentari danske političarke usledili su uoči godišnjeg nacionalnog konzervativnog kongresa koji će biti održan narednog vikenda. Konzervativna partija u koaliciji s liberalima u Danskoj vlada šest godina. Njena izjava mogla bi potkopati dosadašnje napore liberalnog premijera Andersa Fuga Rasmusena koji se zalaže za pristup „sačekaj pa vidi“. On je odbio da donese odluku o tome da li treba održati referendum pre nego što sazna da li će reformisani ugovor podrazumevati predaju vlasti danske vlade u ruke EU. Odluka će uslediti kada 27 zemalja članica bloka postignu konačan dogovor o povelji EU, stav je danskog premijera.
Konzervativci koji podržavaju održavanje referenduma najverovatnije će dobiti podršku u danskom parlamentu Folketinget, u kojem će Socijalistička narodna partija narednog petka izneti zahtev za održavanje referenduma. Ali, tri političke stranke, Sodijaldemokratska partija, Liberali i Danska socijalno-liberalna partija, još uvek se nisu izjasnile povodom pitanja održavanja izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari