Građani Zrenjanina opraštaju se od Železničkog mosta, simbola njihovog bezbrižnog detinjstva 1Železnički most u Zrenjaninu

Kako je najavljeno, novi most trebalo bi da bude montiran do 19. aprila. Železnički most, jedan od deset mostova u gradu na Begeju, ne samo što je važan za funkcionisanje železničkog saobraćaja, nego je i veza dva velika zrenjaninska naselja, naselja “Ruže Šulman” i naselja “Berbersko”.

Za most su stanovnici ova dva naselja, a najviše stanovnici čuvene “Ruže”, jednog od prvih kolektivnih naselja u Zrenjaninu, vezani jakim emotivnim sponama.

Organizovani u Fejsbuk grupi, ovih dana razmenjuju emotivne priče i sećanja vezana za most. Žale za starim mostom, a nadaju se da će novi napraviti uspomene njihovoj deci.

– Železnički most je obeležje našeg detinjstva i naše mladosti – kaže Miroslav Mihajlović, žitelj naselja “Ruža Šulman” i administrator fejsbuk grupe.

– Tu smo kao deca dolazili svakog dana, a da roditelji, naravno, nisu znali. Glavna igra ili, kako bi se sad reklo izazov, bio je da stavimo dinar na šine neposredno pre nego što voz pređe, pa da se on pretvori u pet dinara – priča Miroslav.

Nažalost, generacija kojoj pripadaju on i prijatelji, a koji su okupljeni u grupama na društvenim mrežama, nije mogla da uživa u skakanju sa mosta u Begej.

U reci se već tada nije moglo kupati. Ali, Miroslav je zapamtio priče svojih ujaka, Radiše i Žive Lucića, koji su sa mosta skakali, a u Begeju se kupali.

Prijatelji sa “Ruže” tradicionalno se krajem januara okupe na mostu i naprave fotografiju za uspomenu.

Ove godine, kaže Miroslav, pokušaće da se okupe ranije, jer krajem januara mosta više neće biti.

Železnički most je jedan od simbola borbe protiv fašizma u Zrenjaninu.

Na njemu je 25. juna 1941. godine izvedena prva oružana akcija organizovanih diverzantskih i omladinskih grupa u Zrenjaninu, o čemu je pisala istoričarka Nada Boroš.

Na početku Drugog svetskog rata, Železnički most na Begeju bio je važan strateški objekat na pruzi Beograd – Zrenjanin, Kikinda i dalje prema severu.

Jer, nakon napada Nemačke na Sovjetski Savez, 22. juna 1941. godine, bio je opterećen brojnim vojnim kompozicijama usmerenim ka istočnom frontu.

Kako bi onemogućilo prolazak vojnim kompozicijama ka istoku, partijsko rukovodstvo grada je odlučilo da se izvrši diverzantska akcija i da se most digne u vazduh.

Plan akcije za ovaj napad izradili su aktivisti pokreta Mihajlo Miša Predić i Slobodan Vorgić. Oni su izvršili potrebno izviđanje mosta, pratili raspored i ponašanje stražara.

Tražili su najbolje prilaze i zaklone za diverzante i mesto za što bezbednije povlačenje.

Eksplozija je bila slabija nego što se očekivalo, most nije srušen, ali je pomeren iz ležišta. Iako ova prva diverzantska akcija u Zrenjaninu nije u potpunosti uspela, privremeno je onesposobila most za saobraćaj.

Trebalo je nekoliko dana da se most popravi i osposobi. Samim tim, bilo je prekinuto, bar na kratko, prebacivanje trupa i materijala na istočni front.

Zaplenjeno oružje dospelo je u Petrovgradski partizanski odred koji je formiran među prvim partizanskim odredima Jugoslavije, 12. jula 1941. godine.

A pre dve godine, u martu 2020. godine, gimnazijalac Marko Antić hrabro je skočio sa Železničkog mosta, preko kog je šetao sa drugaricom, i iz Begeja spasao sedmogodišnju devojčicu.

Za taj hrabar i human čin, Marko je 2021. godine primio priznanje Vlade Srbije “Dobročinitelj godine”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari