Opre RomaFoto: FoNet Marko Dragoslavic

Stanovnici romskog naselja 12. februar dobili su ovih dana struju koja im je bila isključena duže od devet meseci zbog neplaćenih računa i “nelegalne potrošnje”.

Struju će u narednih šest meseci imati 23 porodice koje su bile bez nje, a potpisale ugovore sa EPS-om da će u tom roku mesečno izmirivati dugovanja.

Jedna porodica nije potpisala ugovor i ona je još “u mraku”. Ove porodice imaju oko stotinu članova, a polovina su deca.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski kazala je da je rukovodstvo grada nedavno imalo sastanak sa ministarkom rudarstva i energetike Dubravkom Đedović i sa romskim nevladinim organizacijama i da je tada u ime stanovnika naselja obećano da će “dugovi za struju biti plaćeni“.

„Ovo je  samo privremeno rešenje, a ono što se potroši mora da se plati. Ali, obećanje o plaćanju je ostalo samo na rečima. Niko nije stavio potpis, niti garantovao da će struja zaista biti plaćena. Ako taj dogovor ne bude ispoštovan, ne znam šta će biti ukoliko sutradan EPS isključi struju. Grad je nije isključivao već maksimalno pomaže svim našim sugrađanima da se vrate na energetski sistem“, rekla je Sotirovski.

Ona je kazala da kuće u naselju 12. februar, nažalost, neće moći da budu legalizovane jer se nalaze delom na privatnom zemljištu, a delom na zemljištu kompanija koje su u stečaju.

Taj problem će morati da rešavaju žitelji samog naselja, a Grad u tome može da im pomogne ukoliko za legalizaciju postoji pravni osnov.

Iz Pokreta „Opre Roma Srbije“ (ORS), koji mesecima unazad pomaže stanovnicima “12- og februara” da se vrate na mrežu, takođe su kazali da je reč o “kratkoročnom rešenju”, koje je pritom bezbedno i legalno.

Oni su kazali da očekuju da će EPS i u budućnosti nastaviti da bude „javno preduzeće vođeno principima pravde i da će nastojati da svim gradjanima obezbedi stabilno i sigurno snabdevanje električnom energijom.

Prema njihovim rečima, Srbiji ne treba EPS “koji je pristrasan, manipulativan i instrument zloupotrebe za različite političke svrhe“-

“Na našu inicijativu, premijerka Ana Brnabić je preuzela odgovornost da ovaj slučaj uvrsti u svoje prioritete i da naloži Ministarstvu energetike da se oko njega angažuje. To je dobar signal da se zaustavi praksa ignorisanja zahteva građana oko njihovih prioriteta”, rekao je  Stevan Gligorin koji se u ime ORS  zahvalio Brnabićki, Đedovićki i Sotirovskoj.

Gligorin je kazao da ORS očekuje da će ministarka Đedović iskoristiti rešavanje problema u ovom niškom naselju kao model i “još odlučnije definisati državnu politiku prema najugroženijima tokom energetske krize, kao i u reformama energetske politike u Srbiji“.

“Struju smo dobili na Badnji dan ove godine, nismo je imali za Novu godinu. Bojimo se koliki će nam biti računi koje treba da plaćamo u narednih šest meseci, da li ćemo moći da legalizujemo kuće, šta će biti sa nama. Mnogi od nas se i dalje greju na drva, boje se da uključe peći ili grejalice”, rekli su novinarima neki od žitelja.

Oni su dodali da im je najteže bilo letos, kada nisu mogli da koriste frižidere, pa im je hrana propadala i morali su da je bacaju.

Čim je počelo hladnije vreme deca su počela do dobijaju bronhitise i upale pluća, rekli su.

“Šta da vam kažem, odvikao sam se od pritiskanja prekidača za struju”, kazao je jedan od njih.

Građani ovog naselja su, inače, više puta protestvovali u Nišu i Beogradu, zajtevajući priključenje njihovih kuća na elektroenergetsku mrežu.

 Elektrodistribucija Niš: “Može samo legalno i zakonito”

U Elektrodistribuciji Niš su kazali da građani naselja “12. februar” mogu da budu priključeni na mrežu samo na legalan i zakonit način.

„Da bi njihovi objekti mogli ponovo da se priključe, vlasnici moraju da podnesu uredne zahteve i daju svu potrebnu dokumentaciju, a prioritet je dokaz o pravu svojine, odnosno pravu korišćenja objekta za koji se traži priključak“, naveli su u niškoj EDB pre više meseci.

U EDB su tada kazali da je u ovom naselju bilo deset legalnih priključaka na elektromrežu, ali da su vlasnici objekata angažovali osobu koja je devet isključenih brojila priključila na mrežu, i to tako da se potrošnja struje ne registruje.

Policija je tada zatekla i uhapsila počinioca, a ekipa EDB je konstatovala neovlašćenu potrošnju i isključila struju na nelegalno priključenim brojilima.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari