Građanima smeta korupcija, osim kada sami "podmažu" 1Foto: Medija centar

Građani Srbije su načelno spremni da se uključe u borbu protiv korupcije, ali ne i kada vide korupciju kao način da ostvare svoja prava ili reše svoje probleme.

To su izjavili danas predstavnici Biroa za društvena istraživanja (BIRODI), predstavljajući rezultate istraživanja o stavovima građana o borbi protiv korupcije.

 

– Više od polovine od 1.000 ispitanika, odnosno 54,4 odsto, reklo je da bi se uključilo u tu borbu na nekom opštem nivou, a 56 odsto je reklo da bi podržalo institucije koje se bore protiv korupcije putem anonimnih prijava, ali je samo 22,7 odsto reklo da je spremno da se direktno uključi u tu borbu, rekla je predstavnica u toj organizaciji Snežana Đapić.

Ispitanici su manje spremni da govore o sopstvenim iskustvima sa korupcijom i samo jedna petina je izrazila spremnost da podeli svoja iskustva, rekla je ona dodajući da isti broj opravdava korupciju ako je to način da ostvare svoje interese.

– Na ličnom nivou ljudi su spremni da zažmure na određene nepravilnosti, rekla je Đapić, precizirajući da je 84 odsto ispitanika reklo da opravdava korupciju kao način da ostvari interese svoje firme ili prava koja ne mogu da ostvare redovnim putem. Skoro pola, 45 odsto, ispitanika ne vidi neku osobu od integriteta koja treba da vodi borbu protiv korupcije, a 48 odsto smatra da sami građani treba da se bore protiv te pojave, dok samo 1,1 odsto ispitanika smatra da škole treba da rade na edukaciji mladih o borbi protiv korupcije i njenoj štetnosti.

Pogađaju ih korupcionaške afere koje se tiču većine, a manji broj njih je spreman da podrži pojedinca koji je otkrio slučaj korupcije ili instituciju koja se time bavi.

– Ovi rezultati govore da u zemlji imamo fenomen koji bi se mogao nazvati „koruptivni grč“, što znači da s jedne strane imamo načelnu spremnost građana da se bore protiv korupcije, a s druge strane anomiju, smatra sociolog Zoran Gavrilović i objašnjava da je anomija stanje društva u kome građani ne vide perspektivu, spremni su da koriste bilo koja sredstva da ostvare ciljeve, materijalno su neobezbeđeni, nezadovoljni i skloni makijavelizmu.

– Stav da se zbog nereda koji danas u Srbiji vlada nikome ne može verovati podržalo je 75 procenata ispitanika a 55 odsto građana je nesigurno i nervozno zbog događaja u proteklih godinu dana. Dve trećine ispitanih smatra da moralni principi danas nemaju nikakvu vrednost, dok 74 posto njih misli da pojedinac može imati poverenja jedino u sebe. To znači da imamo tročetvrtinsku većinu građana koji su egoistični, što objašnjava toleranciju korupcije – ističe Gavrilović.

Portal Integrist

Zoran Gavrilović je rekao da je Birodi odlučio da napravi portal Integrist.net koji omogućava svima da ukažu na loše pojave u vezi sa institucijama. „Svi bi da se bore korupcijom na nivou države, ali kada se korupcija tiče njih kao pojedinaca – to neće. Zato smo mi napravili ovu socijalnu mrežu“, kaže Gavrilović. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari