Građanska Vojvodina: Država odgovorna za bezbednost novinara Nenada Živkovića 1Foto: N1

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocenila je danas da je država odgovorna za bezbednost novinara Nenada Živkovića iz Pančeva, nakon što je portal „Banatska istina“ objavio pamflet kojim je oklevetan „besprizornim i vulgarnim rečnikom“.

„Sem pljuvačkog jezika, Živković je u ‘poternici’ navedenog portala etiketiran kao izdajnik i strani plaćenik, uz pregršt najprizemnjih uvreda iznetih na njegov račun, od toga da ‘mrzi srpski narod’ i zastupa interese ‘proustaških, balijskih, šiptarskih i zapadnih gnjida… kojima smeta razvoj naše zemlje'“, navodi se u saopštenju te koalicije.

Oni su osudili taj pamflet i istakli da su pretnje novinarima u Srbiji gotovo postale normalizovane, ali da je način na koji su sročene u tom pamfletu „nezbaležen i u našoj medijskoj stvarnosti zatrovanoj govorom mržnje i jezikom nasilja“.

Građanska Vojvodina je pozvala građane da „pruže otpor i zaustave proces urušavanja osnovnih građanskih prava i sloboda i ne dozvole uspostavljanje društva koje će se zasnivati na pravu jačega“.

„Pozivamo međunarodne institucije i organizacije da izvrše pritisak na državne organe u Srbiji dazaštiti novinare koje raznorarazni moćnici stavljaju na liste za odstrel. Izražavamo aposlutnu podršku Nenadu Živkoviću i upozoravamo nadležne organe da snose punu odgovornost za njegovu bezbednost“, piše u saopštenju.

Građansku Vojvodinu čine: Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Centar za regionalizam, Građanska akcija Pančevo, Zelena mreža Vojvodine, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar građanskih vrednosti Subotica, Centar za interkulturalnu komunikaciju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari