Građanski preokret: Izmene zakona o eksproprijaciji su nerihvatljive 1Foto: Građanski preokret

Predložene izmene zakona o eksproprijaciji predstavljaju udar na privatnu svojinu građana i ustavom garantovanu pravnu sigurnost, saopštio je danas Građanski preokret.

Nedopustivo je, kako oni tvrde, da vlada dobije diskreciono pravo da netransparentno, bez unapred propisanih kriterijuma, proglašava projekte od posebnog značaja, i da to postaje osnov za ekproprijaciju po hitnom postupku bilo čije imovine.

„Srbija je prethodnih godina postala država u kojoj se privatni dogovori Aleksandra Vučića s autoritarnim vođama drugih zemalja pretvaraju u zakone i proglašavaju projektima od nacionalnog značaja, poput izgradnje Beograda na vodi ili fabrike autoguma Linglong. Takva praksa je u značajnoj meri već suspendovala ustavni poredak, a primenom predloženih izmena zakona o ekproprijaciji to bi dobilo dramatične razmere“, navodi Građanski preokret.

Prema njihovim rečima, Srbija još uvek nije ispravila istorijsku nepravdu koja je naneta velikom broju građana prinudnim nacionalizacijama nakon Drugog svetskog rata, i tom problemu bi vlada trebalo što pre da se posveti, umesto što pokazuje nameru da stvori uslove za nova otimanja privatne imovine.

Protest građana protiv izmene zakona o ekproprijaciji je opravdan, Građanski preokret ga podržava i uzeće učešće u njemu.

Ukoliko se izvrši dovoljno snažan pritisak, vlast će morati da povuče svoj predlog, kao što je nedavno uradila u slučaju skandaloznog nacrta zakona o unutrašnjim poslovima, saopšteno je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari