Građanski preokret pozvao Linglong da vrati poklonjeno zemljište Zrenjaninu i ustupi do sada izgrađene objekte 1Foto: M. P./ Danas

Građanski preokret pozivao je danas kompaniju Linglong da u duhu “čeličnog prijateljstva” vrati Republici Srbiji vlasništvo nad poklonjenim zemljištem kod Zrenjanina i da joj ustupi bespravno izgrađene objekte.

Kako navode, vest da kineska kompanija Linglong privremeno obustavlja izgradnju svoje fabrike autoguma kod Zrenjanina, iako nije zvanično potvrđena, izazvala je radost svih građana kojima je stalo do zdrave životne sredine, uređene države i poštovanja ljudskih prava.

„Pozivamo i novoizabranu Vladu Srbije da ne spasava kineskog investitora novim finansijskim injekcijama iz budžeta, kao što je to do sada činila“, naveli su aktivisti Građanskog preokreta.

Oni su podsetili da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić početkom 2021. godine najavio probni rad te fabrike za jesen prošle, a početak redovne proizvodnje u njoj za proleće ove godine.

„Predsednik je, tokom predsedničke izborne kampanje u martu, u širokom luku zaobišao Zrenjanin, a navodno najveću grinfild investiciju koju je vlada proglasila projektom od posebnog državnog značaja nije ni jednom pomenuo.

Oni podsećaju i da je na gradilištu Linglonga u avgustu izbio požar, pre toga je izbio skandal sa radnicima koji su tretirani kao robovi, a nakon toga sa podizvođačima radova kojima nisu isplaćeni milionski dugovi za obavljene poslove.

„Snimci dranja mačke od strane izgladnelih radnika i zaskakanja novinara od strane uniformisanih stranaca upotpunjavali su utisak da se u slučaju Linglonga ne radi o “najkontrolisanijem” gradilištu u državi kako su tvrdile vlasti, nego o mestu na kojem zakoni Srbije ne važe“, poručuju iz Građanskog preokreta.

Građanski preokret do sada je podneo tužbe Upravnom sudu protiv Gradske uprave Grada Zrenjanina, protiv Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i protiv Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine. Po tim tužbama Upravni sud još nije odlučivao.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari