Građevinski fakultet omogućava olakšice za studentkinje trudnice i mlade roditelje 1Foto: Vikipedija/ Novakno1

Građevinski fakultetu Univerziteta u Beogradu počeo je da primenjuju preporuke iz zaključka Vlade Srbije da visokoškolske ustanove daju posebne olakšice tokom studija studentkinjama trudnicama i studentkinjama i studentima koji su postali roditelji.

 

Povodom medijskih napisa da ta visokoškolska ustanova ne sprovodi ovaj zaključak, Građevinski fakultet je danas saopštio da je svaki pisani zahtev studentkinja i studenata za ostvarivanje prava po osnovu ovih preporuka pažljivo razmotren i pozitivno rešen, a da je samo u jednom slučaju došlo do nesporazuma, koji je, kako tvrde, lako mogao biti izbegnut samo da je studentkinja podnela molbu za ostvarivanje prava po osnovu zaključka Vlade.

„Kako bi predupredili slične situacije koje bi se mogle pojaviti u narednom periodu, Fakultet poziva sve studentkinje i studente iz navedene kategorije da pravovremeno podnesu molbu koja će biti rešena u najboljem interesu studenata i u najkraćem mogućem roku“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, Građevinski fakultet (GF) pozdravlja inicijativu da se studentima koji postanu roditelji studiranje olakša u skadu sa preporukama Vlade.

„U skladu sa svojim opštim aktima, Fakultet je i do sada odobravao povoljnosti svim trudnicama, kao i studentima koji su tokom studiranja postali roditelji, što između ostalog uključuje: odobrenje statusa mirovanja, polaganje ispita van redovnih ispitnih rokova, produžetak rokova za završetak studija, umanjenje ili oslobađanje plaćanja školarine i druge pogodnosti“, navode sa GF.

Taj fakultet je pozivao Ministarstvo prosvete i Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju da se preporuke iz zaključka Vlade Srbije implementiraju kroz izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju.

Na taj način će se obezbediti isti uslovi studiranja za sve studente iz navedene kategorije, sprovođenje preporuka značajno će se olakšati, a studentima roditeljima obezbediti pravovremena i adekvatna pomoć, poručuju sa GF.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari