Gradonačelnica Niša opet vređa niške novinare, svoje bivše kolege 1Dragana Sotirovski: Foto FoNet Kostadin Kamenov

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, koja je do 2017. godine bila novinarka, otkako je sela u fotelju prvog čoveka tog grada, neprekidno vređa svoje bivše kolege.

Sotirovski je, nedavno gostujući na Niškoj televiziji, pojedine niške novinare nazvala neiskusnim i prinaučenim, a neke medije stranim i plaćenim iz inostranstva.

“Na događajima na kojima su predsednik, premijer i gradonačelnik trebalo bi da budu novinari koji su najiskusniji”, rekla je Sotirovski, koja je inače, dobijala novinarske nagrade, a zbog svojih istraživačkih tekstova je nagrađena priznanjem Lokalnog antikorupcijskog foruma.

Bivša šefica dopisništva Radio-televizije Srbije je tom prilikom naglasila da ima iskustvo od 25 godina u novinarstvu, te da “ume da razlikuje ko su priučeni i neiskusni novinari”.

Ona, međutim nije navela na koga se tačno ta tvrdnja odnosila.

“Ja potpuno razumem da postoje medijske kuće koje finansiraju stranci i to vrlo otvoreno, koji se bore protiv ovog sistema, protiv mene kao gradonačelnika, protiv premijerke, protiv predsednika… Uvek imate medije odvajkada koji su to radili i koji će raditi. I odmah da se razumemo, da tu nema razloga bilo ko šta da kaže po tom pitanju. Ali, jedna stvar, mnogo je ljudi, mladih novinara, koji taj posao nisu prošli, niti su naučili, poslato na terene koji su vrlo ozbiljni”, ocenila je Sotirovski.

Kritike gradonačelnica Niša koje se odnose na rad novinara uvek su  bile burno propraćene od strane njenih bivših kolega.

Jedna od njih, Biljana Mijalković, urednica dopisništva Radio Beograda 2 u Nišu, rekla je da je “posebno opasno po bezbednost novinara etiketirati ih kao strane plaćenike, dok je novinarstvo težak i slabo plaćen posao”.

“Političari ne mogu da biraju novinare koji će pratiti njihov rad, to odlučuje urednik redakcije mada je novija praksa, primećujem, drugačija. Znam, naravno i koliko ima neiskusnih i neobaveštenih novinara, posebno mladih, ali njih ne treba kritikovati, vređati i obeshrabriti”, konstatovala je ona, koja iza sebe ima 39 godina u novinarstvu.

Urednica u Radio Beogradu je dodala da „mladim novinarima treba dati šansu i pomoći  im da postanu pravi novinari kakva je gradonačelnica bila kao novinar RTS-a“.

“Ona je izgleda zaboravila kako je to biti novinar”, rekla je Mijalković.

Nikola Doderović koji je na master studijama na Departmanu za žurnalistiku Filozofskog fakulteta u Nišu, rekao je da je “iskustvo bitan faktor u novinarstvu, ali je neprofesionalno odbacivati i odbijati novinara zbog njegovog navodnog neiskusta”.

“Da li ona (gradonačelnica Niša) poseduje parametre prema kojima se meri novinar? Rekao bih da ne. Ovim odnosom prema kritičkim novinarima, iskusnim ili neiskusnim, ona samo pokazuje pristrasnost prema vlasti kojoj pripada i želju da izbegne moguća neprijatna pitanja koje novinari mogu da joj postave. Samo ću pitati, da li ona ima dovoljno iskustva u svojoj trenutnoj profesiji, ako se toliko brine šta će je novinari pitati”, upitao je ovaj mladi novinar, koji je već saradnik na SBS radiju u Sidneju.

Sotirovski će biti na Sudu časti

Dragana Sotirovski će, zbog svojih izjava o novinarima, biti jedina među njima sa juga Srbije koja će se naći pred Sudom časti, najavio je prethodno predsednik NUNS-a Željko Bodrožić.

U UNS-u su, pak, naveli da je Sotirovski opet diskriminisala novinare.

“Pozivamo je da koriguje ponašanje prema bivšim kolegama kada je iz njihovih prešla u salonske cipele”, saopštili su iz UNS-a.

Više informacija iz ovog grada pogledajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari