Gradonačelnica Niša poručila porodicama iz izgorelih baraka da ne računaju na pomoć grada   1Dragana Sotirovski Foto: FoNet/Kostadin Kamenov

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski odbila je molbu devet porodica iz Ulice Aleksandra Medvedeva koje su u požaru pre skoro godinu i po dana ostale bez krova nad glavom da ih Grad na bilo koji način stambeno zbrine.

Ove porodice su sinoć razapele šatore na zgarištu nekadašnjih domova u znak protesta što su ih nadležni zaboravili.

“Sve što smo kao Grad mogli, mi smo uradili. Ljudski je pomoći, i mi smo prošle godine tim porodicama najpre ponudili na korišćenje gradske stanove solidarnosti, sa minimalnom cenom zakupa, a one su to odbile, pa smo im onda ponudili po 250.000 dinara, a dobili su i novac od nekih gradskih opština i crkve. I tu smo stavili tačku. Jednom kada se nešto ponudi i zvanično odbije, povratka na to nema”, rekla je Sotirovski danas na konferenciji za novinare.

Vesna Stojanović, jedna od postradalih u požaru, kazala je za Danas da je devet porodica danas obustavilo protest jer je u toku noći nekima od njih pozlilo.

Ona je rekla da je između ostalih pozlilo i njenoj majci, koja je stara i šlogirana, a nakon požara joj se “pričinjava vatra”.

“Posle ovakvog odgovora gradonačelnice, postavićemo šatore ispred njenog kabineta, makar ću to uraditi ja, u ime svih porodica, pošto su mnogi od nas stari, bolesni, iscrpljeni, a neki na ivici gladi”, rekla je ona, dodajući da je spremna da na taj način protestvuje i ispred kabineta predsednika Srbije ili sedišta Vlade.

Ona je rekla da je netačno da su svima ponuđeni gradski socijalni stanovi, već da je ponuđen samo jednoj stanarki, zbog njene teške bolesti, koja ga je odbila i javno ukazala da je on potpuno neuslovan.

Sotirovski je nakon toga saopštila da Grad odustaje od predloga o privremenom smeštaju.

“Ovo nije pijaca da se premišljaju i prepucavaju. Da se ne bismo igrali miša i mačke, odlučili smo da im damo novac. Pa, izvolite, veliki je Niš, birajte privatne stanove, plaćajte 100, 200, 300 evra, koliko god. I birajte koji vam konfor odgovara. Živite i u Hajatu, ja nemam ništa protiv”, rekla je ona u maju prošle godine.

U požaru u Ulici Aleksa Nenadović izgorele su montažne barake u vlasništvu preduzeća u stečaju “Građevinar”, koje je deset porodica radnika tog preduzeća koristilo 45 godina.

Oni su, kazali su, barake dobili od svog preduzeća kao privremeni smeštaj, a obećani su im stanovi u vlasništvu.

Prema dostupnim informacijama, požar u Ulici Aleksandra Medvedeva izazvao je dimnjak u jednom od stanova, a vatra se izuzetno brzo proširila jer su barake bile drvene.

Stanari baraka su kazali da su pobegli u papučama, a da im je izgorelo skoro sve što su imali, uključujući i lična dokumenta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari