Gradonačelnici Niša krivična prijava jer je građanima “oteto brdo”- ona obećava ostavku ako se tu bude skladištio opasni otpad 1Protest zbog "otimanja brda": Foto privatna arhiva

Građani Gornjeg Matejevca podneli su krivične prijave protiv gradonačelnice Niša Dragane Sotirovski, predsednika Skupštine grada Bobana Džunića i načelnice gradske uprave za imovinu Ružice Đorđević jer su omogućili da  se pašnjak Beli vrh u tom niškom selu “nezakonito” vrati u državno vlasništvo, a njima ukine pravo da ga koriste. 

Oni su danas, takođe, pokrenuli upravni spor i od Upravnog suda zatražili poništaj “protivrpravne” odluke Skupštine grada koja je omogućila da im se “otme ovo brdo”, izražavajući sumnju da će se tu ubuduće odlagati opasni otpad.

Gradski odbornici su na skupštinskoj sednici, održanoj 24. aprila ove godine, a zakazanoj po hitnom postupku, doneli odluku o prenošenju gradskog vlasništva nad ovim pašnjakom površine 39 hektara na Republiku, te ukidanju prava korišćenja selima Gornji Metejevac i Jasenovik.

Saopšteno je da će o nameni tog pašnjaka odlučivati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i da će uskoro biti raspisan konkurs, taj prostor izdat, a Grad od toga prihodovati.

Na današnjoj sednici Skupštine grada gradonačelnica Sotirovski je najavila licitaciju za to zemljište, koju će raspisati Uprava za imovinu.

Gradonačelnici Niša krivična prijava jer je građanima “oteto brdo”- ona obećava ostavku ako se tu bude skladištio opasni otpad 2
Dragana Sotirovski: Foto V. Torović

“Obećala” je pritom da će “odmah” podneti ostavku ukoliko na tom pašnjaku bude urađeno išta što ugrožava životnu sredinu ili je protivzakonito.

“Ako država na licitaciji bude pobedila, višnje neće da sadi sigurno, niti će ovce da čuva i da kopa litijum, a još manje da skladišti nuklearni otpad. Niko neće ništa da kopa, neće ništa da se skladišti. Odgovorno tvrdim, ja ću odmah da podnesem ostavku ako išta bude što će da ugrožava životnu sredinu i što će da bude suprotno zakonu”, rekla je Sotirovski.

Ona nije želela da saopšti ime investitora koji su se “javili državi i Gradu” kao zainteresovani za zakup tog zemljišta, ali je rekla da će “od tih para deo novca otići u gradski, a deo u republički budžet”.

Podsetila je da je država 1994. godine dala tu utrinu na korišćenje Gradu Nišu, a on selima, ali da taj prostor do sada nije korišćen.

Slaviša Dinić, meštanin Gornjeg Matejevca, odbornik u Skupštini gradske opštine Pantelej i organizator dva protesta zbog ovakve skupštinske odluke, kazao je za Danas da Sotirovski obmanjuje javnost ovakvim informacijama.

Gradonačelnici Niša krivična prijava jer je građanima “oteto brdo”- ona obećava ostavku ako se tu bude skladištio opasni otpad 3
Slaviša Dinić: Foto čitalac

“Suština je da je Skupština grada donela odluku o prenameni ove parcele na Belom vrhu protivno članovima 3,7. i 9. Zakonu o povraćaju utrina i pašnjaka selima na korišćenje. To je pašnjak i mora da ostane pašnjak. Na tom pašnjaku je između ostalog i pećina, koju ljudi koriste za proizvodnju pečurki. I oni bi tu da započnu nekakav biznis?! Naša najveća briga je da će tu da odlažu opasni otpad, koji će nam zagaditi vazduh, vodu i zemlju”, rekao je Dinić.

On je još kazao da će građani Gornjeg Matejevca ovih dana odlučiti da li će radikalizovati protest.

“Ne isključuje se mogućnost da se traktorima blokiraju saobraćajnice u Nišu”, dodao je.

Nekoliko stotina građana sinoć je već blokiralo saobraćaj na sat vremena ispred Skupštine grada Niša, protestvujući zbog njene odluke o pašnjaku Beli vrh.

Govornici su kazali da je Gornjem Matejevcu pašnjak oduzet “tajno, bez obrazloženja, bez mišljenja meštana i bez mišljenja niške gradske opštine Pantelej”, kojoj to selo pripada.

Apelovali su na nišku Službu za katastar nepokretnosti da „ne vrši upis prava po osnovu ove nezakonite i sramne odluke Grada“, ocenjujući da je ona „ništava i ne proizvodi pravnu snagu“.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari