Gradonačelnik Novog Sada: Voda je ispravna za piće 1Foto: Shutterstock/William Edge

Gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić izjavio je danas na vanrednoj konferenciji za novinare da Novosađani kontinuirano piju vodu koja i ispravna za piće, javlja portal 021.

„Mišljenje na osnovu utvrđenih nalaza vode za piće je da je ona zdravstveno ispravna. Novosađani kontinuirano piju dobru vodu koja nije štetna po zdravlje ljudi. Ne želimo da neko uvodi paniku, stvara nemir i konfuziju među ljudima. To nije u redu i razumem da je prešlo na politički teren, ali to nije u redu“, istakao je Đurić.

Konferencija za medije na kojoj su govorili gradonačelnik Đurić, v.d. direktorke Instituta za javno zdravlje Vojvodine Milene Tabaković, načelnika Centra za higijenu i humanu ekonologiju Instituta Sanja Bijelović zakazana je nakon što se društvenim mrežama u sredu i četvrtak proširila fotografija nalaza kojim se zaključuje da gradska voda nije za piće.

Tu informaciju su prethodno demantovali i Institut za javno zdravlje Vojvodine i JKP „Vodovod i kanalizacija“.

Novosadska opozicija podnela je krivičnu prijavu protiv Milene Tabaković zbog uskraćicvanja informacija o analizi vode, međutim, ona tvrdi da je rad Instituta za javno zdravlje Vojvodine „potpuno javan i transparentan“, te da se javnost redovno obaveštava o situaciji sa vodom.

„Institut je odgovorna institucija, koja posluje u skladu sa zakonom, u interesu građana Novog Sada i Vojvodine. Odgovor Instituta koji je toliko pominjan u medijima i označen kao ‘tajna’ nije protumačen na adekvatan niti korektan način. Institut je tada precizirao da je korisnik ispitivanja jedini vlasnik podataka, i u tom smislu smo tražioca informacije uputili na Gradsku upravu za komunalne poslove. Tvrđenja da smo želeli nešto da sakrijemo predstavljaju čistu politizaciju i zamenu teza“, navela je Tabaković.

Doktorka Bijelović istakla je da u vodi nema patogenih mikroorganizama, što je, kako kaže, najbitnije. Dodaje i da je prisustvo nematoda negativno.

Ona je ukazala da uzorci koje građani sami donesu u Institut, bez stručnog uzorkovanja, nisu relevantni, odnosno ne priznaju se kao validan dokument.

„U oba izveštaja koji su rađeni prema zakonskoj regulativi i po međunarodno priznatoj metodologiji – i za avgust i za septembar – dokazano je da je voda zdravstveno ispravna i to analizom više od 50 mikrobioloških, fizičkih i hemijskih parametara“, rekla je Tabaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari