Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić: Pirot ima čime da se pohvali 1Foto: Z. Panić

“Ponosan sam što smo pre više od deset godina obnovili Gradsku slavu, Veliku Gospojinu. To je slava grada i svih građana Pirota“, rekao je za Danas gradonačelnik Pirota Vladan Vasić povodom Gradske slave.

Prema njegovim rečima, za Pirot su veoma značajna dva datuma – 28. avgust, Gradska Slava i 28. decembar, Dan grada.

“Ovo je zajednička gradska slava. Osećamo duh pripadnosti ovom gradu. Dan grada, 28. decembar obeležavamo jer je to datum kada je Pirot oslobođen od Turaka. Treba da poštujemo tradiciju, veru i prošlost i mislim da to dobro radimo“,rekao je Vasić.

Na pitanje šta je obeležilo period između dve gradske slave, Vasić kaže da Pirot ima čime da se pohvali.

“ Do crkve Uspenije Presvete Bogorodice u Tijabari je Osnova škola “Sveti Sava“. Ova škola je potpuno obnovljena zahvaljujući dobroj saradnji sa Kancelarijom za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije. Iza Crkve se gradi Parohijski dom. Ulice u gradu su dobile novi izgled. U svakom delu grada se nešto radi. Pirot dobija novi izgled. Od prošle do ove slave je značajno unapredjen i tek će se razvijati. Očekujem i skori završetak istočnog kraka Koridora 10. Tokom leta imali smo veliki broj tranzitnih turista koji su prošli kroz Pirot. Biće dosta poslova. Izgradnja koridora je veliki državni projekat koji je uradjen. Velike koristi imaće država, naravno i Pirot, pirotska privreda i čitav ovaj region“, rekao je Vasić.

Prema njegovim rečima, do kraja godine se očekuje završetak nekoliko infrastrukturnih radova.

“Završićemo zamenu vodovodne mreže u Ulici Berilovački put koja će potom biti asfaltirana. Biće asfaltirana i ulica u Gradašnici koja se rekonstruiše, kao i ulica u selu Krupac, zamena vodovodne mreže u Poljskoj Ržani, kao i završetak radova u Ulici Ćirila i Metodija“, rekao je Vasić.

Pirot danas na Veliku Gospojinu obeležava Gradsku slavu . Obeležavanje slave Grada, počelo je liturgijom u Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice u Tijabari. Svetu arhijerejsku liturgiju služio je njegovo preosveštenstvo episkop niški gospodin Arsenije. Rezanje slavskog kolača biće ispred Gradske uprave, uz prigodan kulturno-umetnički program.Gradjanima će se tom prilikom obratiti njegovo preosveštenstvo episkop niški Arsenije i gradonačelnik Pirota Vladan Vasić. Na Veliku Gospojinu počinje i tradicionalni pirotski vašar koji traje tri dana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari