Gradonačelnik Subotice zadovoljan realizovanim poslovima u ovoj godini 1Foto: Natalija Jakovljević

Gradonačelnik Subotice, Stevan Bakić je, predstavljajući rezultate rada lokalne samouprave u 2021. godini, između ostalog, rekao da je rešen finansijski problem „Apoteke Subotica“ i da je rad izmirio sva svoja dugovanja i postao vlasnik kasarne „Kosta Nađ“ i Doma vojske u centru grada.

Kao jedan od uspeha, naveo je i poslovanje kompanije „Bojsen“ u Privrednoj zoni u Malom Bajmoku, koja je postigla zapažane finansijske uspehe i dodao da je godišnji promet u Privrednoj zoni 800 miliona evra.

„Slobodna zona godišnje na osnovu raznih poreza i taksi u budžet grada uplaćuje 800 miliona dinara. A svi strani investitori su do sada investirali u ovoj zoni više od 200 miliona evra“, naveo je Bakić.

Gradonačelnik Subotice je podsetio da su započeti projekti na obnovi pruga Subotica – Segedin i Beograd – Budimpešta.

„Pored bržeg protoka roba i ljudi, dolazi i do povezivanje logističkih centara iz Mađarske i severnog dela Srbije što ima ogroman značaj za Suboticu, a osim pruga biće izgrađeno i 49 raznih podvožnjaka, nadvožnjaka, i drugih objekata železničke infrastrukture. Biće izgrađene tri železničke stanice i rekonstruisano devet, među kojima je i naša subotička i sve uz prugu biće novo, zamenjene instalacije uz postavljanje najsavremenije signalizacije“, kazao je Bakić.

Gradonačelnik Subotice zadovoljan realizovanim poslovima u ovoj godini 2
Foto: Natalija Jakovljević

On je najavio i rekonstrukciju Opšte bolnice Subotica, koja bi trebao da bude, kako je rekao, „mini klinički centar“, kao i završetak radova na izgradnji Doma za decu ometenu u razvoju „Kolevka“.

Podsetio je, takođe, i da je u toku izgradnja dugo očekivanog Doma zdravlja na Prozivci, a vrednost radova je 60 miliona dinara.

Preko Nemačke banke KfW obezbeđeno je 7,8 miliona evra, a za taj iznos je izgrađen deo kanalizacije na Paliću, uređen zaštitni pojas, izgrađena biciklistička staza uz istočnu i zapadnu obalu, i drugi radovi.

Kada je u pitanju dalje funkcionisanje Regionalne deponije, grad je kupio 25 specijalnih kamiona za potrebe ovog preduzeća koji se trenutno nalaze u krugu JKP Čistoća i zelenilo Subotica, a u planu je i da do 2023. godine bude zamenjen ceo vozni park JP „Suboticatrans“.

Kada je u pitanju ekologija, Bakić je rekao da je urađeno dosta na uklanjanju divljih deponija iz okolnih naselja, a da je otpad koji građani i dalje odlažu u krugu nekadašnje Zorke, uprkos apelima, nedavno i treći put uklonjen.

„Sklonili smo više od 30 deponija, imamo još oko 20-tak. Sklonićemo sve, ali uz pomoć građana. Potrebno je da se kod njih podigne svest da se na ovim mestima ne odlaže otpad, čime bi se doprinelo čistijoj životnoj sredini“, kazao je Bakić.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari