Gradonačelnik sada radi u ambulanti, glasio je (nezvanični) odgovor u kabinetu Zorana Perišića na novinarsko raspitivanje da se sa njim vidi ili čuje.

Osim u kabinetu gradonačelnika, Perišić, naime, radi i u niškom Kliničkom centru kao kardiolog specijalizovan za ugradnju koronarnih stentova i pejsmejkera, ali i na niškom Medicinskom fakultetu, gde je vanredni profesor. Pritom nije jedini gradski funkcioner koji istovremeno obavlja više različitih zanimanja.

Osim Perišića, koji je „po zanimanju“ političar, lekar i profesor, i njegov prvi saradnik Ljubivoje Slavković ima tri posla – zamenika gradonačelnika, direktora u uspešnoj kompaniji „Blok signal“ i novinara. Obojica su funkcioneri SNS. Gradski većnik Žarko Ranković (SPS), zadužen za „reagovanje u vanrednim situacijama“, paralelno radi i kao direktor Klinike za infektivne bolesti i redovni profesor Medicinskog fakulteta. Saradnik za odnose sa javnošću u Direkciji za izgradnju grada Dragan Videnović po završetku posla u tom javnom preduzeću vodi emisiju „Niš uživo sa Ganetom Videnovićem“ na Niškoj televiziji, čiji je osnivač takođe grad. Kaže da nije uposlen na NTV-u, već je emisija jednogodišnji projekat nevladine organizacije Medija 21, u kojoj je on jedan od dvadesetak osnivača. Videnović je portparol URS-a.

U niškoj DS kažu da i član Gradskog veća Srđan Aleksić (SNS) „prima solidnu naknadu kao većnik „, ali i dalje „lično radi advokatski posao“, kako pred domaćim sudovima, tako i pred Međunarodnim sudom za ljudska prava u Strazburu. Rukovodilac u Direkciji za javni prevoz Nenad Stanković (URS) tu prima platu, ali uz nju „dobija naknadu“ kao zamenik predsednika Skupštine grada Niša, a „radi i kao pomoćnik predsednika susedne opštine Svrljig“. Svi „prozvani“ pak smatraju da nisu prekršili zakon zbog sukoba interesa ili akumulacije funkcija.

– Od 12. jula zaposlen sam kao gradonačelnik sa punim radnim vremenom i platom od oko 130 hiljada dinara. Istovremeno, sklopio sam ugovor o dopunskom radu sa Kliničkim centrom, ali tako da sam objedinio radni odnos u KC i na Medicinskom fakultetu, pa moje radno vreme na oba mesta ne prelazi 30 odsto punog radnog vremena. Naravno, taj procenat ne prelazi ni zarada na oba mesta. To je u skladu sa zakonom koji reguliše da ukoliko na jednom poslu radiš puno radno vreme, možeš legalno da radiš i kod drugog poslodavca, ali ne duže od trećine radnog vremena. U KC i dalje radim jer bih u protivnom mogao da izgubim licencu, tako da po okončanju mandata gradonačelnika ne bih mogao da radim kao lekar – kaže Perišić za Danas.

Gradonačelnik ocenjuje da zbog toga što radi na tri različita mesta ne trpi ni grad ni Klinički centar ni fakultet, već „samo on“. Kaže da dnevno radi više od deset sati, a posao „nosi“ kući. Događa se da radi i noću, a „spava samo tri do četiri sata“.

I zamenik gradonačelnika Slavković kaže da je u svemu poštovao zakon, a sva primanja prijavio je Agenciji za borbu protiv korupcije. U gradskoj upravi zaposlen je sa 50 odsto radnog vremena, tako da prima polovinu plate, u iznosu od 61.000 dinara. U „Blok signalu“ radi preostalih 50 odsto do punog radnog vremena. Zbog takvog aranžmana, kaže, mesečno gubi od 30.000 do 40.000 dinara, pošto je plata u „Blok signalu“ veća. U privatnoj televiziji Belami pak radi već devet godina „potpuno besplatno“.

– Ovakva pojava pokazuje da nova vlast javne i političke funkcije shvata kao unosne tezge. Nije moguće obavljati više zahtevnih poslova kvalitetno. Bez obzira što sadašnje gradsko rukovodstvo pokušava da od nas napravi „crne đavole“, mi se nismo služili ovakvom praksom. Ja sam recimo obavljao samo poslove gradonačelnika, a moj radni odnos na Mašinskom fakultetu je mirovao, pa je po isteku mandata opet aktiviran. Koliko znam, i radni odnos novog gradonačelnika mogao bi da miruje, posebno na fakultetu. U vreme dok smo mi vodili grad i ostali su se ponašali na sličan način. Primera radi, portparolka u mom kabinetu Stanislava Todorović odmah po zaposlenju dala je otkaz na NTV, gde je radila kao novinarka – kaže za naš list prethodni gradonačelnik Niša Miloš Simonović (DS).

Za prethodne gradske zvaničnike javno se nije vezivao povećan „apetit“ za akumulacijom zanimanja i istovremenim držanjem više radnih mesta. Mediji su, međutim, sporadično izveštavali o „isplativom“ sukobu interesa nekih gradskih većnika. Takođe, Državna revizorska institucija podnela je nekoliko prekršajnih prijava jer su „privilegovani“ gradski i opštinski službenici za neke od svojih redovnih poslova primali „duple plate“. Ipak, ugovori o delu koji su im to omogućavali zaključivali su se povremeno, a ne stalno.

Na evidenciji niške filijale Fonda za zapošljavanje nalazi se, inače, oko 36.000 nezaposlenih koji čekaju na „bar jedno radno mesto“. Dostupni podaci kažu da posao traže magistri i doktori nauka, kao i visokoobrazovani stručnjaci, među kojima i oko 500 lekara. Prema nekim istraživanjima, stopa nezaposlenosti mladih u Nišu jedna je od najvećih u Evropi.

Rekorder

Skupština grada Niša smenila je sredinom februara v.d. direktora Tržnice Ljubomira Krstića (DSS), inače niškog rekordera po broju zanimanja (funkcija). Osim što je bio na čelu Tržnice, bio je, kako se navodilo, stečajni upravnik u čak 16 firmi, suvlasnik privatne firme i samostalni preduzetnik.

Zvanično i nezvanično

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić kategorički negira nezvanične informacije, dostavljene medijima, da uz platu koju prima kao gradonačelnik navodno zarađuje još po 30 odsto od punih plata u KC i na Medicinskom fakultetu. On demantuje i nezvanične tvrdnje da je izabran za vanrednog profesora iako navodno nema nijedan autorski rad, što je neformalni uslov pri izboru, navodeći da je autor i koautor dvadesetak radova, kao i dve monografije.

Ko može biti novinar?

– Slučajevi da se gradski i stranački funkcioneri bave i novinarstvom za mene su frapantni. Na taj način ruinira se novinarska profesija, urušava njen dignitet i srozava ugled branše. To apsolutno ne bi smelo da se događa. Funkcioner i političar ne može da bude novinar, niti može da bude objektivan i nepristrasan. Posao koji oni rade potpuno je nespojiv sa novinarstvom – kaže Dragana Kocić, predsednica Društva novinara Niša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari