U ovom periodu, kada intenzivno radimo i trudimo se da Novi Sad zasluži da 2020. bude evropska kulturna prestonica, svesni smo da je kulturi i umetnosti našeg grada, možda više od svih drugih, dao upravo Miroslav Antić. Antić je bio slikar i muzičar, filmski stvaralac, režiser, dramski pisac i nesmireni novinar, ali iznad svega i u svemu veliki pesnik. Za starije Novosađane i sve žitelje Srbije, Evrope i sveta bio je pesnik, za mlađe generacije postao je lektira. Tako je, u svom neprekidnom kretanju, odjednom stao i ostao u svim čitankama. U svojoj poeziji sejao je ljubav i Novi Sad mu, sa zahvalnošću, ljubavlju uzvraća – rekao je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević otvarajući juče manifestaciju Antićevi dani u klubu Tribina mladih.

Muzička grupa Apsolutno romantično svoj je nastup, Miki za rođendan, započela pesmom Kokoro, koja je bila njegova omiljena pesma. U okviru svečanog programa, koji je organizovao Kulturni centar Novog Sada, nastupio je muzički sastav Apsolutno romantično, a učenici osnovne škole „Miroslav Antić“ iz Futoga recitovali su čuvene Mikine pesme.

Sinoć je u Likovnom salonu Kulturnog centra otvorena izložba crteža Miroslava Antića, a nakon toga je u Gradskoj kući na svečanosti uručena, po šesti put, nagrada „Miroslav Antić“, koja se svake godine dodeljuje za, po odluci žirija, najbolju zbirku poezije u Srbiji. Ovogodišnji laureat je Đorđe D. Sibinović za zbirku poezije „Naselje belih kuća“, a ovo priznanje su pre njega dobili Ljubivoje Ršumović, Oto Horvat, Stevan Tontić, Nikola Vujčić i Tomislav Marinković. Grad Novi Sad je u čast i slavu pesnika Miroslava Antića ustanovio Antićeve dane kao kulturnu manifestaciju od posebnog značaja, koja se održava šesti put.

Manifestacija Antićevi dani završava se sutra programom u 20 sati u Velikoj sali Kulturnog centra, gde će biti izveden poetsko-muzički program akustičarske gripe Prkos drumski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari