Već sedam godina privatni preduzetnici okupljeni oko Unije privatnih preduzeća i preduzetnika Čačak 2000, koja okuplja više od 100 privatnih firmi najrazličitijih delatnosti sa teritorije čačanske opštine, upozoravaju na loše stanje i nesaradnju lokalnih vlasti sa privrednicima ali, sudeći po dosadašnjoj praksi, bez većeg efekta.

Već sedam godina privatni preduzetnici okupljeni oko Unije privatnih preduzeća i preduzetnika Čačak 2000, koja okuplja više od 100 privatnih firmi najrazličitijih delatnosti sa teritorije čačanske opštine, upozoravaju na loše stanje i nesaradnju lokalnih vlasti sa privrednicima ali, sudeći po dosadašnjoj praksi, bez većeg efekta. Spora, glomazna i skupa opštinska administracija razlog je da mnogi privrednici napuste ili najave preseljenje firmi iz Čačka. Najnoviji primer za to je najava odlaska firme Domis, jednog od nekada vodećih proizvođača građevinske stolarije. Na drugoj strani čak i političke partije koje su svojevremeno ukazivale na ove probleme, kao što je to slučaj sa lokalnim ogrankom DSS, ulaskom u vlast u potpunosti su prihvatile model partijske lokalne samouprave, koja u prvi plan stavlja političku podobnost.
Ovakvo stanje podstaklo je prošle sedmice Upravni odbor Unije Čačak 2000 da se otvorenim pismom obrati predsedniku opštine Čačak Velimiru Stanojeviću.
„Privrednici okupljeni oko Unije, koji su učestvovali u političkim promenama u našoj opštini od 1997, do danas su bili mnogo puta u prilici da od vas i vašeg prethodnika čuju obećanja koja se odnose na saradnju opštine i privrede i stvaranje povoljnijeg ambijenta za razvoj malih i srednjih preduzeća kao osnove privrednog razvoja opštine i grada. Na obećanjima se uglavnom sve i završavalo, budući da se već deset godina unazad privrede i privrednika lokalna vlast seti samo kada od njih očekuje podršku pred izbore. Vrlo brzo ste zaboravili na obećanja koja se odnose na racionalizaciju opštinske uprave i umesto jeftine i efikasne dobili smo još glomazniju i inertniju administraciju, čiji nerad i javašluk finansiraju poreski obveznici. Upozoravali smo na neprimerenu praksu da dobijanje urbanističkih saglasnosti i dozvola za većinu preduzetnika i investitora predstavlja svojevrsnu avanturu, koja iziskuje i vremena i novca“, navodi se u javnom pismu čačanskih preduzetnika predsedniku čačanske opštine.
Članovi Unije dele mišljenje čačanske opozicije da je neprimereno da javna opštinska preduzeća iz godine u godinu proizvode gubitke, a da se ništa ne čini da se njihovo poslovanje racionalizuje u skladu sa tržišnom privredom, već ova preduzeća prevashodno služe za zbrinjavanje partijskih kadrova, članova njihovih porodica i prijatelja.
„Umesto da privatnim preduzetnicima koji redovno servisiraju svoje obaveze prema gradu i opštini, budu omogućene raznorazne pogodnosti čime bi se doprinelo bržem i efikasnijem razvoju, a samim tim i otvaranju novih radnih mesta, u našoj opštini se sa blagonaklonošću odnosi prema onima čija se dugovanja opštinskim javnim preduzećima mere milionima dinara, dok se oni, da stvar bude još tragičnija, promovišu kao uspešni menadžeri i biznismeni. Iz godine u godinu slušamo o izgradnji industrijskih zona, stvaranju ambijenta za razvoj malih i srednjih preduzeća i otvaranju novih radnih mesta, a u praksi se svakodnevno suočavamo sa najogoljenijim vidom populizma zamaskiranog u formu infrastrukturnog razvoja opštine. Krajnje je vreme da i vi i vaši saradnici shvatite da su asfaltni put, struja, vodovod i kanalizacija u 21. veku i trećem milenijumu nešto što se u normalnoj zemlji i opštini podrazumeva“, poručuju čačanski privatni preduzetnici gradonačelniku.
Po oceni čačanskih privatnih preduzetnika najnovija dešavanja u opštinskom parlamentu u kome vladajuća koalicija Nova Srbija, DSS i SPO uz pomoć SRS i dela odbornika PSS u rekordnom roku usvaja odluke koje su od opšte važnosti, podsećaju na vreme partijskog jednoumlja. Istovremeno ukidanje direktnih televizijskih prenosa sednica, privrednici komentarišu kao grubo narušavanje javnosti u radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari