Na adresu gradonačelnika poslednjih dana, zbog katastrofalnih poplava, upućene su kritike da „nije bio na terenu“, ali je Kocić u susretu sa novinarima dao jasan odgovor:

– Nisam želeo da onima koji se naslađuju ovim teškim trenutkom i situacijom pružim priliku za još jedan užitak, koji su i te kako priželjkivali. Tu, pre svega, mislim na one koji su već nekoliko meseci na Fejsbuku pozivali na moje ubistvo i onu drugu grupaciju koja ne želi da u Leskovac dođu investitori i za koje ne želim da dam čak ni pogrdan komentar – rekao je Kocić novinarima.

Leskovački gradonačelnik takođe podvlači da su mu iz pojedinih nadležnih institucija upućivali savete da podigne krivične prijave protiv svih onih koji mu prete, ali to, kaže, neće učiniti.

– Nisam to uradio i neću ih podneti, jer ne želim da pridajem značaj osobama koje to rade, a one su poznate. Očekivao sam da nadležno tužilaštvo reaguje po službenoj dužnosti – zaključuje Kocić.

Katastrofalne poplave koje su minulih nedelja pogodile leskovački kraj, posebno prigradsko naselje Bobište, otvorile su stare priče o tome da li su i u kojoj meri posledice mogle da budu izbegnute. Jedno je već sada više nego jasno, poplavnom talasu u mnogim sredinama siromašne leskovačke opštine, posebno u Bobištu, najviše je kumovao ljudski nehaj.

Tačne procene šteta znaće se uskoro, ali je izvesno da su milionske. Neki domovi, što je posebno isticano i proteklih dana, poplavljeni su nekoliko puta u poslednjih nekoliko godina. Uočeno je da pojedini odvodni kanali, koji su morali da budu brana poplavnim talasima, nisu održavani i čišćeni pola veka. Zbog toga je u lokalnoj samoupravi zaključeno da regulacija kanala i pritoka mora hitno da počne. Najpre će se krenuti u sređivanje Bučana, potom Tulovske reke, Šaranice i drugih pritoka.

– Kada kanali budu sređeni, što je inače u nadležnosti lokalne samouprave, biće predati Srbijavodama, koje bi trebalo da ih dalje održavaju – kaže Slobodan Kocić, gradonačelnik Leskovca.

Koliko su, inače, sami građani pojedinih naselja doprineli da dođe do poplava slikovito govori primer upravo iz danima najugroženijeg Bobišta. Tamošnji kanal je svojevremeno imao presek od 13 metara, dubinu pet metara i potporni zid od tri metra, a sada je u jadnom stanju. Da je bio čist, uređen, sigurno bi naselje bilo zaštićeno od velikog vodenog talasa.

Gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić se proteklih dana energično založio da se što pre otklone posledice katastrofalnih poplava. I dalje će se, kaže on, u svim sredinama pogođenim vodenim talasom pomagati stanovništvo, jer u ovakvim situacijama treba pokazati maksimalnu solidarnost.

Dozvole za nezakonito

Minulih se godina događalo da su Leskovčani kupovali deo kanala i na njemu zidali šta im padne na pamet, a zanimljivo je da poseduju svu potrebnu dokumentaciju, što upućuje na zaključak da deo odgovornost leži i na pojedincima iz lokalne samouprave. Ima, nažalost, gradnje objekata u blizini kanala mimo svih normativa i bez ikakvih dozvola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari