U Vukovaru se juče nastavilo sa postavljanjem ćiriličnih ploča, pa ih je pet postavljeno na zgrade županijskog i opštinskog državnog tužilaštva, kao i na zgrade županijskog, opštinskog i prekršajnog suda. Kako su izvestili hrvatski mediji, ploče su ovoga puta manje, manje kvalitetne – od plastike, prekrivene folijom – i postavljene više nego ranije.

Istovremeno se u Zagrebu odvijao drugi deo vukovarske drame – gradonačelniku Vukovara Željku Sabu (SDP) Mandatno-imunitetska komisija Sabora jednoglasno je oduzela poslanički imunitet, a na zahtev Državnog tužilaštva Republike Hrvatske. Odluku o oduzimanju imuniteta treba da potvrdi Sabor. Sabu se na teret stavljaju dva krivična dela pokušaja podmićivanja vukovarskih odbornika Marije Budimir i Radivoja Đurića, oboje su članovi HDZ-a.

Optužbe se zasnivaju na snimku koji je bez znanja Saba napravila Marija Budimir tokom njihovog razgovora u jednom vukovarskom kafiću. Sabo je, prema tom snimku, odbornici za njen glas nudio mesto u nadzornom odboru „Borova“, a i sumu od 50.000 kuna (oko 6.500 evra) za školu u kojoj je učiteljica. Radivoje Đurić ga je optužio da mu je za glas u Gradskom veću nudio mesto glavne medicinske sestre u Vukovarskoj bolnici za suprugu Ružicu i mesto direktora Hrvatskog radija Vukovar, za sina.

Željko Sabo je izborom za gradonačelnika 2009. prekinuo dugogodišnju vladavinu HDZ-a u Vukovaru. Tada mu je prigovarano da je pobedio i „uz pomoć srpskih prijatelja“. On je ponovo izabran za vukovarskog gradonačelnika i na neposrednim izborima održanim ove godine, ali u Gradskom veću su snage između SDP i SDSS s jedne i HDZ i HSP-Ante Starečević bile izjednačene. Svaka strana imala je po 12 mandata. Prelaskom šefa vukovarskog SDP-a Željka Pinjuha na suprotnu stranu, HDZ i HSP-Ante Starčević sad imaju većinu. Pinjuh je isključen iz SDP-a.

Proces protiv Saba nije jedini kadrovski teret koji je ovog vikenda pao na šefa SDP-a i hrvatskog premijera Zorana Milanovića. U ključnoj gradskoj organizaciji, onoj zagrebačkoj, juče je opet za šefa izabran mladi Davor Bernardić, koji Milanoviću nikako nije po volji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari