"Gradovi i opštine su podrumi korupcije": Ni sedam godina po isteku roka, petina nema obavezne antikorupcijske planove, a dve trećine je bez antikorupcijskih tela 1Ilustracija Pixabay

Od 145 gradova i opština u Srbiji bezmalo trećina nije usvojila obavezne Lokalne antikorupcijske planove (LAP), a više od 36 odsto nije formiralo, takođe obavezna, antikorupcijska tela za praćenje primene ovih planova, iako je rok prošao pre punih sedam godina, podaci su Agencije za sprečavanje korupcije.

Usvajanje LAP i formiranje antikorupcijskih tela na lokalu predviđa Akcioni plan za pregovaračko Poglavlje 23 za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, a u Modelu lokalnog antikorupcijskog plana, koji je uradila Agencija, predviđa se da gradovi i opštine treba da usvoje LAP do 30. juna 2017. godine.

Agencija, koja je nadležna za praćenje usvajanja LAP i formiranja antikorupcijskih tela, međutim, nema pravo da „natera“ lokalne samouprave da izvrše ovu obavezu.

„Agencija prikuplja podatke o usvajanju LAP i formiranju Tela za praćenje njegovog sprovođenja, analizira dostavljene LAP i Odluke o formiranju tela i o tome sačinjava kvartalne izveštaje. U slučajevima gde je to potrebno, upućujemo detaljne preporuke za usklađivanje sa Modelom LAP. Ali, u pogledu reagovanja prema jedinicama lokalnih samouprava koje nisu usvojile LAP i formirale telo za sprovođenje LAP, Agencija nema zakonsku nadležnost, niti je takva obaveza ustanovljena  Revidiranim akcionim planom za Poglavlje 23“, kažu u Agenciji.

"Gradovi i opštine su podrumi korupcije": Ni sedam godina po isteku roka, petina nema obavezne antikorupcijske planove, a dve trećine je bez antikorupcijskih tela 2
Foto: N1/ Beta

LAP još uvek nisu usvojile 24 opštine i pet gradova, među kojima su Beograd i Niš.

Lokalna antikorupcijska tela nisu formirale 103 lokalne samouprave, od kojih 86 opština i 17 gradova, među kojima su Beograd, Niš ili Loznica, koja je sada aktuelna i zbog litijumskog projekta „Jadar“, čiju bi zakonitost takvo telo moglo da „posmatra“.

I bez LAP i bez antikorupcijskog tela je grad Niš, koji je u drugoj deceniji ovog veka bio lider u institucionalnoj borbi protiv korupcije na lokalnom nivou, jer je još 2011. godine među prvima usvojio Lokalni plan za borbu protiv korupcije, u okviru projekta BIRODI-ja, koji je idejni inicijator izrade ovakvih planova.

Ovaj Lokalni plan je unekoliko drugačiji od LAP u modelu Agencije, pa je bilo potrebno usvojiti novi.

Krajem 2013. godine, na konkursu u koji lokalna vlast nije imala upliv, izabrani su članovi Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF), samostalnog i nezavisnog gradskog tela čiji je prioritet bio da “brine” o primeni plana.

"Gradovi i opštine su podrumi korupcije": Ni sedam godina po isteku roka, petina nema obavezne antikorupcijske planove, a dve trećine je bez antikorupcijskih tela 3
Lokalni antikorupcijski forum Niš: Privatna arhiva

Zbog svog aktivnog i nezavisnog delovanja, niški LAF je u aktuelnom modelu Agencije preporučen kao “obrazac” za “način izbora, organizacije i rada” svih lokalnih antikorupcijskih tela u Srbiji.

Članica LAF bila je i aktuelna gradonačelnica Dragana Sotirovski, od 2015. do 2017. godine, pre političkog angažmana i dok je bila novinarka RTS-a, ali to za posledicu nije imalo ubrzanije usvajanje novog lokalnog plana i formiranje “novog LAF”.

Opozicija i deo javnosti je čak sada sumnjiče za navodno učešće u korupcionaškim aferama.

„Borba protiv korupcije na nivou gradova, koju smo pokrenuli 2011, a čiji je izdanak LAF Niš, u sistemu korumpirane borbe protiv korupcije je faktički ugašena od strane Srpske napredne stranke, predvođene Aleksandrom Vučićem, liderom koji je u dva izborna ciklusa bio na čelu izbornih lista na lokalnim izborima, a da nikada nije otvorio temu lokalnih antikorupcijski planova. Naprotiv, u nekim gradovima je podržavao gradonačelniuke koji u dva mandata nisu hteli da uspostave lokalna antikorupcijska tela, iako su LAP i takva tela obaveza u Poglavlju 23 (pravosuđe i osnovna prava)“, kaže za Danas Zoran Gavrilović, programski direktor BIRODI.

"Gradovi i opštine su podrumi korupcije": Ni sedam godina po isteku roka, petina nema obavezne antikorupcijske planove, a dve trećine je bez antikorupcijskih tela 4
Zoran Gavrilović: Foto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ

On dodaje da se očigledno radi o „naumu za budućnost“ i da to povrđuje i podatak da LAP nije deo Vladinog predloga Reformske agende, koja je uslov da Srbija dobije sredstva iz EU fonda za rast, iako je oblast vladavine prava prioritetna za dobijanje tih sredstava.

„Da podsetim, lokalna antikorupcijska tela se biraju od građana sa građanskim i profesionalninm integritetom, koji nisu članovi stranaka i koji nisu zaposleni u lokalnoj samoupravi. Ova vlast ne želi razvoj ovakvih tela, koja su fabrike integriteta u gradovima Srbije i način da se doprinese prekidu sistemske korupcije, bez koje ona ne može da opstane. Vlast u tome ima partnerstvo Agencije za sprečavanje korupcije, koja umesto rada na LAP svoj nerad opravdava ’zakonskim ograničenjima‘ i u potaji zagovara redukovanje i ukidanje LAP, jer problem se najbolje rešava ako se ukine. LAP se ovde vidi kao problem, a ne rešenje“, kaže Gavrilović.

On još kaže da je BIRODI ovih dana sačinio izveštaj o indeksu antikorupcijskog integriteta lokalnih samouprava na osnovu popunjavanja upitnika koji je dostavljen svim lokalnim samoupravama u Srbiji.

Na upitnike je odgovorilo svega njih 29.

„Podatak da je samo 29 od 145 lokalnih samouprava popunilo upitnik govori da borba protiv korupcije nije na agendi lokalnih vlasti u Srbiji, odnosno da su lokalne samouprave podrumi korupcije. Najbolji primer toga je činjenica da se još uvek aktuelna gradonačelnica Niša, Sotirovski, od članice LAF-a, preobratila u nekoga ko je faktički omogućio da LAF Niš nestane“, kaže Gavrilović.

On veruje da u državi sistemske korupcije nema borbe protiv nje bez uključivanja aktera koji imaju građanski i profesionalni integritet, jer on ne postoji u telima koji su zadužena na prevenciju i sankcionisanje korupcije.

„Novi sazivi lokalnih skupština otvaraju mogućnost da stranke opozicije zahtevaju da se na nivou gradova i opština formiraju lokalna antikorupcijska tela, i tu Beograd kao glavni grad i Niš odakle je sve počelo moraju biti ’kolovođe‘. Bez toga Srbija će i dalje da tone u korupciju, gde je od samog dna na prostoru zapadnog Balkana deli još Bosna i Hercegovina, a Kosovo joj sve više beži. Srbija ima lek za korupciju, on je testiran u Nišu i sada je pitanje da li neko želi da primeni terapiju“, kaže on.

BIRODI je u izveštaju o indeksu antikorupcijskog integriteta ocenjivao odgovornost, transparentnost, efikasnost i efektivnost, participaciju i proaktivnost lokalnih samouprava, bodujući ih od nula do 120 bodova.

Najbolji indeks ima Dimitrovgrad (88 bodova), Raška (87), Kanjiža (86) i Kladovo (76 bodova).

Najgori rezultat imaju Majdanpek i Opovo, sa svega 27 bodova, i Kula i Kuršumlija, sa 28.

Niš umesto popunjenog upitnika dostavio „obaveštenje“

Odgovore na upitnik BIRODI nije dostavio ni Niš, koji je, međutim, prosledio obaveštenje da je Grad Niš, kao pilot projekat, još 2011. usvojio Lokalni plan za borbu protiv korupcije, koji je „na snazi“.

U njemu se navodi da je Grad „pristupio izradi novog Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, radi usaglašavanja sa Modelom LAP, a koji se inovira i usklađuje sa promenama zakonske regulative u ovoj oblasti“.

„Tokom njegove izrade praćene su onlajn sesije iz oblasti borbe protiv korupcije, a u postupku izrade dokumenta sagledana su i predložena nova rešenja, koja su pohvaljena od eksperata za LAP i Stalne konferencije gradova i opština“, dodaje se u obaveštenju.

Gavrilović je nakon ovakvog obaveštenja još jednom pozvao Grad Niš na popuni upitnik.

Naveo je da je sa procesom izrade LAP Niš i radom LAF detaljno upoznat, jer ga je BIRODI inicirao i pomagao LAF-u sve dok je funkcionisao.

„Naša nadanja da ce LAF Niš, koji je bio model za ostale lokalne samouprave u Modelu koji je Agencija napravila, biti uzor za Niš bila su uzaludna, iako je nekadašnja članica LAF-a, Sotirovski, postala gradonačelnica“, naveo je on.

Gavrilović je, takođe, zamolio Grad da BIRODI-ju dostavi imena eksperata koji su pohvalili ovu lokalnu samoupravu, kao i pohvale SKGO-a, jer „njegove informacije govore suprotno“.

Koji gradovi i opštine nisu usvojili lokalne antikorupcijske planove

Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, ni sedam godina po isteku roka LAP nisu izradili Beograd, Niš, Pirot, Prokuplje, Sremska Mitrovica, Apatin, Bajina Bašta, Bačka Palanka, Bojnik, Brus, Bujanovac, Gornji Milanovac, Despotovac, Žagubica, Knić, Lučani, Ljig, Majdanpek, Negotin, Odžaci, Preševo, Ruma, Svilajnac, Sečanj, Smederevska Palanka, Stara Pazova, Ćuprija, Ub i Čoka.

Koje lokalne samouprave nisu formirale antikorupcijska tela

Tela za praćenje primene LAP-a nisu formirali Beograd, Bor, Valjevo, Zaječar, Jagodina, Kikinda, Kraljevo, Leskovac, Loznica, Niš, Novi Pazar, Pančevo, Pirot, Prokuplje, Smederevo, Sremska Mitrovica, Čačak, Ada, Aleksandrovac, Aleksinac, Alibunar, Apatin, Aranđelovac, Bajina Bašta, Batočina,  Bačka Palanka, Bačka Topola, Bački Petrovac, Bela Palanka, Bela Crkva, Beočin, Blace, Bojnik, Boljevac, Brus, Bujanovac, Velika Plana, Vladimirci, Vladičin Han, Vlasotince, Vrbas, Vrnjačka Banja, Gadžin Han, Gornji Milanovac, Despotovac, Žabalj, Žabari, Žagubica, Žitište, Žitorađa, Ivanjica, Irig, Knić, Knjaževac, Kovačica, Kovin, Kosjerić, Krupanj, Kula, Kuršumlija, Kučevo, Lajkovac, Lebane, Lučani, Ljig, Ljubovija, Majdanpek, Mionica, Negotin, Nova Varoš, Nova Crnja, Novi Kneževac, Osečina, Odžaci, Paraćin, Pećinci, Požega, Preševo, Prijepolje, Rača, Rekovac, Ruma, Svilajnac, Svrljig, Senta, Sečanj, Smederevska Palanka, Sokobanja, Srbobran, Stara Pazova, Surdulica, Temerin, Titel, Topola, Trgovište, Trstenik, Tutin, Ćuprija, Ub, Crna Trava, Čajetina, Čoka i Šid.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari