U pešačkoj zoni u centru Požarevca, na Starom korzou, otvorena je Gradska galerija – novi izložbeni prostor koji će koristiti za izložbene i promotivne aktivnosti postajući duhovno stecište poklonika likovne umetnosti. Istovremeno, kao prva u nizu, otvorena je izložba slika Miće Popovića i Vere Božičković Popović.

Svečanom presecanju vrpce prisustvovali su predstavnici Gradske uprave, sa gradonačelnikom Miodragom Milosavljevićem na čelu, kao i načelnik Braničevskog upravnog okruga, Goran S. Petrović, predstavnici crkve, vojske, sudstva, policije, prosvete i kulturnog života, a kako je izložbena postavka deo legata Centra za kulturu „Vuk Karadžić“ Loznica, prisustvovali su i predstavnici tog grada. Prisutnima ispred Galerije najpre se obratila zamenica predsednika Skupštine grada Violeta Tomić.

– Kultura, tradicionalna i savremena treba da bude dostupna najširem krugu građana, kako bi obogaćivala i ispunjavala našu svakodnevicu. Lepo je da grad Požarevac ima sluha za rešavanje problema u kulturi, za njeno dalje uobličavanje i kulturnih potreba građana Požarevca. Narodni muzej je dobio ovaj adekvatan i atraktivan kulturno-izlagački prostor i Gradska galerija postaće jedan od simbola našeg grada. Galerijski standardi primereni su multidisciplinarnim oblastima, za likovne, ali i tematske izložbe, koje će ovde organizovati Narodni muzej, Istorijski arhiv, Biblioteka i Galerija Milene Pavlović Barili. Gradska galerija biće otvorena tokom cele sedmice. Posebna čast je što se Gradska galerija otvara izložbom slika našeg čuvenog umetnika Miodraga Miće Popovića – rekla je Violeta Tomić.

O prvoj izložbi u novoj, Gradskoj galeriji govorila je mr Snežana Nešković Simić, upravnica stalne postavke slika Miće Popovića i Vere Božičković-Popović, koja je izrazila zadovoljstvo što je ova izložba postavljena u Požarevcu, zahvalivši se organizatorima. Ona je istakla da je Mića Popović proglašen za prvog počasnog građanina Loznice, koji je rođen 12. juna 1923. godine u tom gradu. Kroz reprezentativna dela Miće Popovića i njegove supruge Vere Božičković Popović, koja su izložena u Gradskoj galeriji, može se steći uvid u njihovo slikarsko stvaralaštvo, kao i u razvoj srpskog slikarstva u drugoj polovini 20.veka. Izložba će biti otvorena dve nedelje. Zamenica predsednika Skupštine, Violeta Tomić, svečanim presecanjem vrpce, zvanično je predala na upotrebu novu galeriju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari