Gradska uprava Novog Sada u odgovoru POKS-u: Pronađena bakterija u "izuzetno malim količinama" 1Ilustracija Foto: M. Pudar

U obrazloženju Gradske uprave Novog Sada, a povodom zahteva POKS-a, o nalazima bakterije, pronađene u avgustu u vodi za piće na više lokacija u Novom Sadu, među kojima su vrtići, zdravstvene ustanovove i pijacama, navodi o kakvoj bakteriji se radi i do kakvih nalaza su došli.

Gradska uprava za komunalne poslove Novog Sada u svom odgovoru POKS-u, u koji je N1 imao uvid, navodi da se pomenuta bakterija često nalazi u prirodnim vodama, kao što su reke i jezera, ali napominje da se ne nalazi često u vodi za piće. Napominju da je bakterija pronađena u 11 od 800 uzoraka vode i to u „izuzetno malim količinama“.

„Prisustvo Pseudomonas aeruginosa ukazuje na sekundarno mikrobiološko zagađenje dela vodovodnog sistema. U uslovima kada protok vode nije adekvatan, kada su uske i previše zavijene vodovodne cevi koje onemogućavaju pravolinijski tok vode, kada se ne ispira vodovodni sistem, a što obično nastaje kada se voda u vodovodnom sistemu krajnje tačke korisnika, odnosno česme, ne koristi često, kada se ne dezinfikuje mrežica na kraju slavine, kada su vodovodne instalacije i slavine stare i pune kamenca, postoji mogućnost nakupljanja organskih materija koje prirodno postoje u vodi za piće na koje se formira biofilm, a koje predstavljaju podlogu za razvoj mikroorganizama, posebno Pseudomonas aeruginosa“, navodi se u odgovoru Gradske uprave za komunalne poslove Novog Sada.

Dodaje se da je potrebna izuzetno visoka koncentracija ove bakterije da prilikom oralne upotrebe vode dođe do narušavanja zdravlja.

Podsetimo, POKS ističe ida ovo jesu podaci iz avgusta, ali je veliko pitanje kakvo je stanje trenutno.

„Hoćemo li opet čuti od gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića da niko nije kriv kao što niko nije bio kriv kada je suprotno Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode za piće tokom celog avgusta Novosađanima podmuklo i u tišini distribuirana voda za piće u česme u kojoj su bili valjkasti crvi-nematode“, naveo je portparol POKS i odbornik u Skupštini grada Novog Sada Dragan Miličević.

Neće odustrati, kako kaže, od zahteva za razrešenjem gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića i direktora JKP ‘Vodovod i kanalizacija’ Uroša Lončara, a ako se ispostavi da su odgovorni i direktori ustanova zbog neodržavanja unutrašnjih instalacija zahtevaće i njihovu odgovornost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari