Gradska uprava Smedereva oformila je 14 organizacionih jedinica umesto 10 koliko je predviđeno sistematizacijom usvojenom u julu. U Gradskoj upravi zaposleno je 312 osoba, od čega su 93 zaposlena sa visokim, a 45 sa višim obrazovanjem. Najviše zaposlenih je sa srednjom školskom spremom, kvalifikovanih i nekvalifikovanih radnika.

Nove organizacione jedinice zaposliće još 46 radnika, odeljenje poreske administracije imaće 15 zaposlenih, za javne nabavke i Nacionalni investicioni plan osam, kabinet gradonačelnika 12 i gradski uslužni centar 11 radnika.

– Prilikom nove organizacije Gradske uprave sva načelnička mesta popunjena su isključivo radnicima uprave, dakle radnicima koji su radom, zalaganjem i iskustvom to zaslužili, pa su i prebačeni šefovskih ili referentskih mesta na mesta načelnika – rekao je novinarima zamenik načelnika Gradske uprave Zoran Anđelković, dodajući da su tako ostala upražnjena njihova ranija radna mesta.

On je naglasio da je 2009. godine Gradsku upravu napustilo „po raznim osnovama“ 20 radnika – devet zbog „više sile ili prelaska na drugo radno mesto“ i 11 uz otpremnine. Gradskoj upravi sada nedostaju pravnici, ekonomisti, saobraćajni inženjeri i arhitekte.

Prilikom posete Smederevu, u aprilu 2008. godine, ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković rekao je da je razočaran onim što je video u Smederevu. – Niti razumem inertnost opštinske samouprave, niti veliki broj zaposlenih u toj upravi – kazao je Marković. Ministar je tada zaključio da Smederevo mora da odgovori kako je broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi „za dve ili tri godine, sa 226 dostigao 320“ i zapitao da li će Smederevo, pošto je dobilo status grada „da osnuje dve-tri gradske opštine i zaposli još po 200 ljudi u tim opštinama“. – Neophodno je da se opštinskim samoupravama i lokalnim političarima onemogući da sa promenom vlasti dođe po 50 partijskih drugova i familije i opterete državni budžet i lokalne samouprave“ naveo je ministar Marković i dodao da je poruka svim lokalnim samoupravama da „promenom vlasti ne može da se povećava broj zaposlenih“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari