Nagađanja i dilema više nema. Funkcionisanje gradske vlasti u Novom Pazaru je ugroženo. To je potvrđeno pre dva dana, kada zbog nedostatka kvoruma nije održana sednica Gradskog veća. Na zasedanje gradske vlade nisu došli predstavnici Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejmana Ugljanina.


Vreme održavanja sednice iz prepodneva premešteno je za popodnevne sate, ali nije održana. Tada je pred novinare izašao gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović iz Sandžačke demokratske partije i ocenio da „ulazimo u ozbiljnu krizu koja može da smeta gradu kada je finansiranje u pitanju“. Mahmutović je rekao da je sednica Gradskog veća trebalo da bude održana prošle sedmice, ali je na traženje koalicionog partnera pomerena za minulu sredu, da je na dan održavanja termin promenjen, takođe, na insistriranje SDA. „Na kraju većnici imenovani ispred SDA nisu se pojavili“, dodao je gradonačelnik.

– Na sednici je trebalo da se razmatraju nacrti odluka rebalansa budžeta za ovu i budžet za narednu godinu. Trudili smo se da ovaj grad vodimo ozbiljno. U skladu sa ovlašćenjima, odmah ću da uputim zahtev predsedniku Skupštine grada da sazove sednicu na kojoj će biti usvojen budžet za 2013.godinu. Ako se to ne desi, onda ulazimo u privremeno finansiranje, a to bi bilo opasno jer bi grad imao za 30 odsto manji budžet. Kako onda da objasnimo građanima da zimus neće biti sredstava za grejanje, da radnici neće moći da primaju plate?, naglasio je novopazarski gradonačelnik. Mahmutović je dodao da veruje da su njegovi koalicioni partneri „ozbiljni i odgovorni ljudi , da će na vreme reagovati, u suprotnom ulazimo u začarani krug još veoma teške ekonomske situacije“.

Nastojanja da se sazna zašto predstavnici SDA nisu došli na sednicu Gradskog veća, ostala su bezuspešna, jer čelnici ove partije u Novom Pazaru nisu odgovarali na telefonske pozive. Da među koalicionim partnerima ne štima kako treba, postalo je evidentno pre skoro dva meseca. Tada je na konferenciji za novinare pomoćnik gradonačelnika i predsednik Stranke za Sandžak (SZS) Fevzija Murić, ocenio da je došlo do zastoja u realizaciji projekata i za to optužio SDA, „koja nije naučila da vlada koaliciono već samostalno“. SDA je odmah od svog koalicionog partnera Sandžačke demokratske partije (SDP) zatražila da se izjasni o izjavi svog koalicionog partnera i najavljena je analiza rada preduzeća i ustanova čiji je osnivač grad. SDP se nije izjasnila o Murićevoj oceni, a SDA je počela da ocenjuje lokalnu vlast u ovom gradu kroz oglašavanje svog podmlatka. Asocijacija mladih SDA je konstatovala „tešku situaciju i javnim preduzećima i ustanovama“ i zatražila da se preispita trošenje budžetskih sredstava, da se smanji broj članova kabineta gradonačelnika i njegovog zamenika (kadar SDA) i da se budžet grada za narednu godinu donese do 15.decembra.

Ovakvi zahtevi protumačeni su kao priprema za prekomponovanje lokalne vlasti koju predvode koalicija okupljena oko SDP i SDA, a opoziciona Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) viđena je kao novi poželjni koalicioni partner. Dobro obavešteni izvori tvrde da su obe vladajuće partije imale razgovore sa predstavnicima BDZ. Poslednji događaji pod znak pitanja dovode izjave čelnika SDP i SDA da su uvereni da njihova koalicija opstaje.

Rok koji su za usvajanje budžeza za 2013.godinu, tražili mladi SDA i Glavni odbor te stranke na prošlonedeljnoj sednici, ističe sutra. Zadatak Gradskog odbora SDA u Novom Pazaru i predstavnici te stranke u lokalnoj vlasti dobili su zadatak da sa svojim koalicionim partnerom pronađu rešenje i usvoje budžet za narednu godinu koji mora da bude „restriktivan, sa maksimalnom restrikcijom javne potrošnje“, ali i da se usvoje izmene i dopune Statuta grada i promeni sistematizacija „kako bi se smanjio broj skupih funkcionera grada“. GO SDA smatra da na listi prioriteta u gradskoj kasi sledeće godine treba da bude izmirivanje plata i doprinosa budžetskim korisnicima, izmirivanje dugova prema poveriocima, kreditorima i izvođačima radova, koji su napravljeni prethodnih i početkom ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari