Prema rezultatima ispitivanja Zavoda za javno zdravlje Požarevac, koji kontroliše vode za kupanje u Braničevskom okrugu, voda je odlična i sasvim pogodna za kupanje. Što se kupališta tiče, kontrolisana je voda na Srebrnom jezeru na tri plaže: Gradištanska, Požarevačka, Zatonjska, kao i na Dunavu. Voda na svim kupalištima je bila ispravna i može da se koristi za kupanje i rekreaciju uz obavezno tuširanje nakon toga. Vode za kupanje iz reka su nepouzdane i ne preporučuju se za kupanje i rekreaciju.


U ovim tropskim danima, kada temperatura dostiže do 40 stepeni, mnogi Požarevljani su spas od vrućine potražili na Gradskom bazenu. U okviru Sportskog centra postoji jedan olimpijski bazen dimenzija 50X25 metara i dečji (10X12).I jedan i drugi prepuni su kupača. Prema rečima direktorke Sportskog centra Marije Milošević, tokom vikenda bazen je posetilo preko 3.500 građana. Cena dnevne ulaznice je 150 dinara, dok deca do sedam godina ne plaćaju ulaz. Nedeljna ulaznica je 900 dinara, mesečna 3.100 a sezonska 4.000. Bazen je otvoren svaki dan od 10 do 19 časova. Kada su velike vrućine organizuju se i noćna kupanja od 21 do 24 sati po istoj dnevnoj ceni. Tokom vrelih večeri uz noćno kupanje Sportski centar organizuje žurke pored bazena, kao i razne partije i druga druženja. Organizovane su i škole plivanja, kako za decu tako i za odrasle. Bazen koriste i razni sportski klubovi. Na bazenu svakodnevno dežuraju četvoro obučenih spasioca, koji do sada nisu imali prilike da intervenišu. Voda je besprekorno čista, a analizu vode dva puta nedeljno vrši Zavod za javno zdravlje, po potrebi i više puta, dok radnici bazena sa svojim instrumentima to rade 10 do 15 puta tokom dana. Kupači mogu da se osveže u kafiću pored bazene gde su cene pića i hrane pristupačne za svaki džep. Razni sendviči i palačinke prodaju se po 100 dinara, kao i sokovi, fante i ikoka-kole. Ljubitelji piva platiće 110 dinara za svoj omiljeni napitak, dok je cena kafe i mineralne vode 70 dinara.

U rekama je situacija nešto drugačija i tre ba biti oprezan, Zdravstveni problemi koji mogu da se dovedu u vezu sa kupanjem i plivanjem su: konjuktivitis, upala uva, prehlade, kožne bolesti (gljivične bolesti, alergije, šuga), proliv, žutica, sunčanica, toplotni udar, virusni meningitis, trenutni srčani zastoj, povrede, utapanje. Naravno, svi ovi zdravstveni problemi mogu da se izbegnu ako se kupači pridržavaju osnovnih preporuka u vezi sa kupanjem.

Preporuke kupačima su pridržavanje osnovnih sanitarno-higijenskih mera a to su: izbegavati kupanje ako je osoba prehlađena, ima crevne tegobe, ako je kupač mnogo gladan, neposredno nakon obilnog obroka, ako je osoba alkoholisana ili pod dejstvom narkotika i ako ima neke gnojne promene na koži. Za kupače na bazenima obavezno je tuširanje i prolazak kroz dezinfekciono sredstvo takozvanu dezo barijeru pre ulaska u bazen, a za kupače na kupalištima obavezno je tuširanje nakon kupanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari