Gradski institut za javno zdravlje: Mala verovatnoća da se na bazenu dobiju infekcije 1Foto: Miroslav Dragojević

U šest sportsko-rekreativnih centara u Beogradu provere kvaliteta vode u bazenima se sprovode jednom nedeljno i od početka sezone, rezultati analiza su zadovoljavajući, izjavio je Sreten Zdravković iz Gradskog instituta za javno zdravlje, koji je dodao da korisnici bazena moraju da se pridržavaju higijenskih mera, kao i da je mala verovatnoća da se na bazenu dobiju infekcije.

Jedna Beograđanka obavestila je medije da su se njenim sinovima posle kupanja na bazenu pojavili plikovi i da su joj lekari da je reč o infekciji impetigo. N1 je zbog toga istražio koliko i kako se proverava kvalitet vode u bazenima.

„U svih šest velikih sportsko-rekreativnih centara u Beogradu voda se kontroliše jednom nedeljno. Dakle, redovno se kontrolišu mikrohemijski i mikrobiološki parametri i od početka sezone sve analize su bile i najboljem redu“, reka je za N1  Sreten Zdravković iz Gradskog instituta za javno zdravlje.

On je dodao da povećan broj korisnika bazena može da dovede do poremećaja kvaliteta vode, ali da Gradski institut za javno zdravlje odmah reaguje, daje puutstva tehničkoj službi koja učini sve da bi „za korisnike bazena uslovi bili optimalni“.

„Bazeni se čiste, filtrira se voda, dodaje se sveža voda“, dodao je Zdravković.

On je kazao da je mala verovatnoća da se preko bazena dobiju infekcije.

„Korisnici su veoma važni u održavanju kvlaliteta vode. Veoma je bitno tuširanje pred ulazak u bazen, što mali broj korisnika radi, dakle pridržavanje nekih osnovnih sanitarno- higijenskih mera“, naglasio je Zdravković.

Sreten Zdravković je naveo da se ne preporučuje zadržavanje na ivicama bazena.

„Tu postoji najveća mogućnost za neke infekcije, nakon potapanja glave obavetno je i tuširanje. Naravno na ivicama bazena može dođi i do i povreda. Treba izbegavati skakanje u bazen. Takođe tokom akutnih infekcija treba izbegavati dolazak na bazen, takođe i dve nedelje nakon preležane infekcije“, rekao je Zdravković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari