Gradski urbanista: Kragujevac degradiran novim Prostorinim planom Srbije 1Foto: Privanta arhiva

Još uvek radna verzija novog Prostornog plana Srbije, uzburkala je kragujevačku, pre svega stručnu javnost tog grada. 

I pre nego što je Nacrt Prostornog plana Srbije 2021.-2035. godine ugledao svetlost dana, pojedini kragujevački urbanisti upozoravali su da je tim dokumentom Kragujevac stavljen u rang sa Suboticom, Zrenjaninom i Leskovcem a iza Beograda, Novog Sada i Niša.

Po njima, najveći grad Šumadije i centralne Srbije je „degradiran”, „izbrisan sa Plana”, u „urbanističkoj maglini” ili čak „potpuno nestao”.

Oni strepe da bi, ukoliko se usvoji izvorni dokument, Kragujevac prvi put u istoriji mogao da izgubi makroregionalni status i upozoravaju na „opasne posedice pasivnosti lokalne samouprave”.

– Kragujevac je u proceduri javnog uvida u Nacrt Prostornog plana Republike Srbije 2021-2035, Ministarstvu dostavio svoje sugestije i komentare na planska rešenja, a koja se direktno odnose na planski razvoj grada i njegovog regionalnog područja uticaja – rekao je tim povodom glavni gradski urbanista Ivan Radulović, za portal Glas Šumadije.

Glavne sugestije se, kako on ističe, odnose na deo koji se bavio razvojem urbanog sistema Republike.

Radulović ocenjuje da je tim delom grad Kragujevac „degradiran” u odnosu na rang koji je stekao u prethodnim ciklusima planiranja (1996. i 2010.), kada je u mreži urbanih centara taj rang uvek delio sa Nišom i Novim Sadom.

– Sada je u rangu sa Leskovcem i Zrenjaninom. Smatramo da je neophodno da se Kragujevcu vrati/afirmiše i čak unapredi prethodno stečeni status, tako što će se kao urbano područje u rangu izjednačiti sa Novim Sadom, Nišom i Prištinom i definisati zona urbane aglomeracije, koja je vezana za urbano područje Kragujevca – tvrdi on.

Jedan od predloga, koji je iz grada otišao nosiocu izrade Nacrta PPRS 2021-2035. Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, je da se izvrši povezivanje na dominantne osovine razvoja Republike, pre svega kroz plansko potenciranje „šumadijsko-ibarske” (nacionalne) osovine razvoja, koja povezuje Beogradski metropoliten, Šumadiju i Kosovo, a takođe povezuje Kragujevac sa velikomoravskom i zapadnomoravskom primarnom osovinom razvoja.

– U skladu sa davanjem značaja ovoj razvojnoj osovine, dati i adekvatan tretman saobraćajnoj mreži na ovom pravcu. Ove ključne, kao i druge sugestije na Nacrt PPRS, detaljno su i stručno obrazložene u pratećem dokumentu, u formi primedbi i sugestija na Nacrt PPRS koji je bio izložen na javni uvid, a koji je grad Kragujevac u zakonskom roku dostavio Ministarstvu – kaže Radulović ističe Radulović, a prenosi „Glas Šumadije”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari