"Od početka godine obolelo 43 dece, dok je prošle 207": Lekari Gradskog zavoda za javno zdravlje rešili misteriju opake bolesti koja napada decu u Beogradu 1Foto: Pixabay /Pezibear

Strašna, reklo bi se i opaka bolest koja, prema pisanju medija, hara među decom u Beogradu, a izaziva je BRNU virus, vlada samo u – medijima, jer su zvanični podaci bitno drugačiji, ukratko bi mogle da se prevedu informacije iz Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu.

Jer, kako za Danas kažu u toj instituciji, ovog meseca je do sada od bolesti ruku, nogu i usta, blagog virusnog obolenja koje izaziva već pomenuti BRNU virus, obolelo 24 dece u čitavom Beogradu.

„U junu do sada bile su četiri epidemije BRNU virusa, obolelo je 24 dece, dok je u maju u dve epidemije obolelo devetoro dece. Od početka ove godine, u ukupno osam epidemija, uključujući i ove u maju i junu, obolelo je 43 dece. To je prilično manje u odnosu na isti period prošle godine. Od januara do juna 2023. godine je u 30 epidemija obolelo 207 dece“, kažu u GZZJZ za Danas.

Bolest i panika

Na pitanje u čemu je onda toliko veliki problem nastao ove nedelje u vezi sa BRNU virusom, oni dodaju:

bolest
Virus se uglavnom prenosi u kolektivima, Ilustracija foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

„Bolest ruku, nogu i usta je blago virusno oboljenje, koje se najčešće javlja kod dece do pet godina starosti, a ređe kod odraslih. Bolest počinje povišenom telesnom temperaturom, smanjenim apetitom, bolom u grlu i malaksalošću. Dan-dva nakon početnih simptoma, javlja se ospa, najčešće u ustima, na dlanovima i stopalima, a ređe na kolenima, laktovima i genitalijama. Bolest najčešće traje tri do pet dana, a najduže 10, i obično ne daje komplikacije. Virus se prenosi direktnim kontaktom sa obolelim detetom koje kašlje i kija, kao i putem prljavih ruku“, naglašavaju u Zavodu.

Bolesnoj deci hladni napici

Prema istim informacijama, s obzirom na to da je uzročnik virus, oboleloj deci se daje samo simptomatska terapija koja smanjenje temperaturu i bol, kao i savet da se konzumiraju hladni napici koji ublažavaju bol u grlu i ustima.

„Inkubacija virusa je vrlo kratka i zbog toga se bolest često javlja u manjim epidemijama, u dečjim kolektivima. Dete je najviše zarazno u prvoj nedelji bolesti i u tom periodu ono ne sme da bude u kolektivu, a u vrtićima se pri pojavi prvog slučaja ove bolesti, pooštravaju mere opšte i lične higijene“, naglašavaju oni.

Dodaju da kada dete dobije tegobe, najvažnije je da se odmah javi pedijatru radi postavljanja dijagnoze i sprovođenja adekvatnog lečenja.

bolest, deca
Sok od nane, foto: Viktoria Kondysenko / Alamy / Alamy / Profimedia

Od utorka i srede ove nedelje brojni mediji su preneli informacije da se „zaraza širi među decom u Beogradu“, da ona imaju aftre u ustima i slične simptome, a prenose se reči jednog pedijatra koji objašnjava koliko se dece pregleda po smeni i koliko je njih inficirano BRNU virusom. Naravno da sve te vesti mogu da stvore paniku kod roditelja.

Istovremeno, na zvaničnom sajtu Univerziteteske dečje klinike u Beogradu, stručnjaci objašnjavaju o čemu se radi.

Bolest „Hand, Foot and Mouth Disease“ česta kod dece

„Bolest šaka, stopala i usta, daleko poznatija po engleskom nazivu Hand, Foot and Mouth Disease (HMFD), je česta virusna bolest od koje tipično obolevaju deca. Osnovna karakteristika ove bolesti je ospa u vidu malih plikova, pre svega, po šakama, stopalima, oko usana i u usnoj duplji. Najčešći uzročnik je koksaki virus. Pre svega, obolevaju deca uzrasta do 10 godina. Bolest se najčešće javlja u toku leta i jeseni. Higijena ruku je ključna za prevenciju bolesti. Potrebno je unositi dosta tečnosti, uz antipiretike ukoliko se javi povišena temperatura“, stoji na tom sajtu.

Prema istim informacijama, uzročnik infekcije je koksaki virus.

„Virus se prenosi u kontaktu sa sekretima (pljuvačka, sekret iz nosa) ili stolicom zaražene osobe. U toku prve nedelje bolesti je zaražena osoba najinfektivnija. Higijena ruku je osnov za sprečavanje širenja bolesti. Ova bolest je veoma česta kod dece do 10. godine života. Najčešće se javlja u toku leta i u ranu jesen. Najčešći simptomi su ospa u vidu plikova oko usana i u usnoj duplji (na jeziku, unutrašnjoj strani obraza) ospa u vidu plikova na dlanovima i tabanima, a moguće je da se slične promene jave na nogama, rukama i u pelenskoj regiji, a umereno je povišena telesna temperatura. Pravilna higijena ruku pomaže u sprečavanju širenja bolesti među decom, naročito u kolektivu“, navode oni.

Kada je o terpiji reč, prema istim podacima, uzročnik ove bolesti je virus, za antibiotike nema mesta u terapiji:

„Terapija je simptomatska, što podrazumeva davanje dovoljno tečnosti kako bi se sprečila dehidracija deteta, a u slučaju da se javi povišena telesna temperatura dati antipiretik prema savetu pedijatra“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari