Glasovima Hrvatske demokratske zajednice i Hrvatske stranke prava- Ante Starčević, Gradsko veće Vukovara, kojim predsedava prebegli socijaldemokrata Željko Pinjuh, promenilo je juče Statut tog grada i usvojenim izmenama Vukovar proglasilo gradom pijeteta, hrvatski zvaničnim jezikom, a latinicu zvaničnim pismom, javili su hrvatski mediji.

Ova odluka o proterivanju ćirilice odnosi se na firme i ustanove koje je osnovala lokalna uprava, trgove, ulice,geografske lokalitete, ali ne i na institucije države Hrvatske. Po proceduri, usvojene izmene Statuta stupaju na snagu tek kad ih potpiše gradonačelnik Vukovara Željko Sabo (SDP), a očekuje se da će on prethodno zatražiti mišljenje Ministarstva uprave Hrvatske.

Kako se izmenama na teritoriji Vukovara van snage stavljaju odredbe Zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina i Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina,tim bi izmenama mogao uskoro da se pozabavi Upravni sud, pa Ustavni sud Hrvatske.

„Izmene Statuta su očigledno protivzakonite i očekujemo da će ih državna uprava Vukovara obustaviti od primene, a onda će sve biti prosleđeno Ministarstvu uprave Hrvatske na dalje odlučivanje“, kaže za Danas predsednik SDSS u Vukovaru Goran Bošnjak.Uz napomenu da u hrvatskim zakonima ne postoji termin „grad posebnog pijeteta“, Bošnjak dodaje da je razuman predlog gradonačelnika Vukovara Željka Saba bio da se Statutom od dvojezičnosti izuzmu neki delovi grada, nazivi ulica,trgova. „I Srbi bi se saglasili da se na ta spoljna obeležja ne ide, ali da se građanima srpske nacionalnosti omogući korišćenje srpskog jezika i ćirilice u komunikaciji sa državnom upravom i da se odbornicima omogući korišćenje srpskog jezika i pisma u Gradskom veću“, kaže Bošnjak , ali dodaje, da je taj predlog odbijen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari