Grafiti podrške Ratku Mladiću u centru Užica 1Foto: Ana Milošević

Poslednjih dana, na nekoliko mesta u centru Užica, pojavili su se grafiti „Ratko Mladić, samo reci“ i „Heroj! Zna Evropa, al’ neće da prizna“, uz lik Ratka Mladića.

U Užicu je i ranije bilo sličnih grafita, ali sporadično i retko, pa su natpisi u centru grada, pored prostorija Mesne zajednice Centar, preko puta Gradske kuće i u Uskokovićevom prolazu, ispod Trga Svetog Save, sada izazvali povećanu pažnju građana.

„Dokle više podele?“, pita dugogodišnja aktivistkinja za ljudska prava u Užicu Gordana Savić.

„Užice je uvek bilo urban grad. Odjednom podležemo svemu što se oko nas dešava i usvajamo to. Ne treba nam veličanje ekstrema, bilo kog tipa, svejedno da li „levih“ ili „desnih“. Pitam se ko to više izaziva“, naglašava Gordana Savić.

Grafiti podrške Ratku Mladiću u centru Užica 2
Foto: Ana Milošević

Zoran Militarov, načelnik Gradske uprave za inspekcijske poslove i komunalnu policiju, potvrđuje da su nadležni već upoznati sa postojanjem grafita.

„Ne možemo da utvrdimo ko ga je napisao, ali će ga ukloniti Javno komunalno preduzeće „Bioktoš“, koje je zaduženo za održavanje javnih površina. U zavisnosti od vrste farbe, možda će angažovati nekoga da to uradi“, objašnjava Militarov.

„Što se nas tiče“, kaže naš sagovornik, „nije važno šta piše, samo ne može tu da piše“.

Treći grafit slične sadržine koji se nalazio na Tehničkoj školi u Užicu, prekrečen je sinoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari