Na crkvi Sv. Trojice kod Peći grafiti verske mržnje: "Ne želimo crkve, želimo džamije!" 1foto EPA/THOMAS BREY

U selu Naklo kod Peći, crkva Sv. Trojice, koja se obnavlja, ispisana je grafitima diskriminatornog sadržaja sa religijskim motivima.

Lokalni sveštenik, kao i naknadno osoblje Eparhije Raško-prizrenske, u crkvi koju Eparhija obnavlja od 2020. godine, otkrili su ove nedelje, zaključno sa današnjim danom, ispisane grafite, među kojima su poruke, poput „Alahu Ekbar“, „Svjedočim da nema drugog Boga do Alaha i svjedočim da je Muhamed Božiji rab i Božiji poslanik“, odnosno, na albanskom: „Uklonite ovu crkvu odavde, samo muslimana ima tu!“, „Ne želimo crkve, želimo džamije!“, „Islam je jedina prava vera!“

Obnova crkve je započela 2020. godine kada su očišćeni porta i groblje, da bi se u kasnijoj fazi i ogradili. U međuvremenu postavljena je i stolarija, urađen novi krov na crkvi. Ove je godine obijen stari malter u unutrašnjosti crkve jer je ona bila spaljena u martovskom nasilju 2004 i ponovo omalterisana, uvedena je struja i urađen je ravnajući sloj.

Kako su potvrdili portalu Kossev u Eparhiji raško-prizrenskoj, uz lokalnog sveštenika koji je prvi primetio poruke, predstavnik Eparhije je na teren otišao danas kako bi proverio stanje u crkvi, pre svega malter i kako je bilo već planirano, da odnese i prozore na popravku.

Dolaskom u crkvu zatekao je takođe grafite.

Slučaj je prijavljen Kosovskoj policiji kojoj smo se obratili za detalje i njihovu informaciju.

U ovom selu danas više ne žive Srbi, koji su svoje mesto napustili neposredno nakon rata i upravo oni, kako nam je rečeno u Eparhiji, danas u najvećem delu finansiraju obnovu svoje crkve. Oko 300 Srbija živelo je u selu Naklo kod Peći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari