Gran pri trećeg Silafesta, Međunarodnog festivala turističkog i ekološkog filma u Velikom Gradištu, pripao je filmu “ Kako skuvati žabu” kanadskog režisera Džona Kuksija.

Petočlani žiri u sastavu istaknutih reditelja i turističkih radnika iz Austrije, Engleske, Poljske, Hrvatske i Srbije ovaj film proglasio je najuspešnijim u konkurenciji 63 selektovanih ostvarenja iz 23 zemlje kvalitetom scenarija, režije i posebnim šarmom, kao i duhovitošću kojom je osvojio simpatije publike i žirija.

Ovogodišnji SILAFEST je u periodu od 28. avgusta do 3. septembra okupio preko stotinu režisera, producenata i drugih tvoraca turističkih i ekoloških filmova iz čitavog sveta. Posebnu počast festivalu ukazao je Andreas Meschuh, austrijski režiser čiji je turistički film Stirija – Zeleno srce Austrije, minule godine proglašen za najbolji turistički film na svetu (u izboru Međunarodne federacije turističkog filma pri Organizaciji UN (CIFFT)) koji je prihvatio ulogu predsednika žirija. Pored njega, član žirija bio je i specijalni gost ovogodišnjeg SILAFESTA, dr Terens Kliford, predsednik jedne od najvećih svetskih filmskih kompanija, „21st Century Filmworks Ltd“, Engleska.

Filmovi koji su učestvovali u zvaničnom takmičarskom programu festivala prikazivani su na dve otvorene bine u Velikom Gradištu, jedna u Gradskom parku (turistički film), a druga na Dunavskom keju (ekološki film). Pravu atrakciju za sve posetioce festivala u sredu 31. avgusta predstavljao je posebno priređeni „Dan brazilskog turističkog i ekološkog filma“, u toku kog su posetioci i učesnici festivala mogli da vide sve lepote i znamenitosti Brazila zabeležene okom najboljih brazilskih reditelja.

Ovogodišnji SILAFEST pokazao je da je nivo produkcije srpskih turističkih i ekoloških filmova osetno porastao i da je razmena iskustava sa vrhunskim režiserima turističkog filma iz sveta koji su posećivali SILAFEST u protekle dve godine značajno uticala na domaće režisere da usvoje njihove ideje, savremenu tehniku i pristup turističkom filmu. Srpski turistički film polako postaje kraći, efektniji i sadržajniji, što će u narednim godinama znatno pomoći prilikom prezentacije Srbije potencijalnim gostima iz zemlje i sveta.

-Po nekim našim ocenama, a i stručnim mišljenjima kompetentnih ljudi, ovogodišnji Festival koji je okupio više od stotinu sineasta, turističkih radnika i veliki broj novinara, bio je uspešan i postigli smo željeni cilj. Opština Veliko Gradište ima veoma velike ambicije u razvoju turizma, a SILAFEST je značajan i po tome što se pored turizma bavi i ekologijom, i ako želimo da razvijemo turizam moramo da imamo čistu i zdravu sredinu. Ako smo uspeli da nešto naučimo i edukujemo sebe, jednim malim procentom doprinesemo da poštujemo sredinu jer nemamo rezervnu opštinu, a ni rezervnu planetu zemlju, onda smo postigli cilj festivala. Mi ćemo kao opština i dalje da podržavamo SILAFEST jer je on veoma značajan za nas, kaže Dragan Milić, predsednik opštine Veliko Gradište.

Direktni pokrovitelji Silafesta bili su Ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja, Sektor za turizam, Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja, Turistička organizacija Srbije, Visoka turistička škola strukovnih studija iz Beograda, Opština Veliko Gradište, Turistička organizacija Veliko Gradište, Unija poslodavaca Srbije, itd.

Nagrade i priznanja

Tokom dvočasovne ceremonije dodeljene su 22 različite nagrade za umetnički senzibilitet i različite aspekte i rad na turističkim i ekološkim filmovima. Nagradu “ Zlatni talas” za najbolji turistički film dobio je “ Meksiko u tvojim čulima” Vilija Souse, a istu nagradu za najbolji ekološki film poneo je “ Očuvanje lagune” francuskog režisera Olivera Dikinsona. Najbolji srpski turistički film je “ Silvereko program” režisera Boška Savkovića, a nagradu za najbolji domaći ekološki film osvojio je “ Fauntom” Miroslava Jovića. Specijalne nagrade dobili su filmovi” Priča o žvakama” Mladena Jovanovića i Marijane Brklić, “ Javorov kod” Adnana Krlšaka, “ Čemenište” Svetlane Miljanić Paroški i “ Mračna soba” Deborah Chacon i Cristiana Pecci. Dodeljeno je i 10 keramičkih replika novčića Pinkum najzaslužnijim za realizaciju festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari