Najviše priznanje tradicionalnog, osamnaestog po redu Međunarodnog salona antiratne karikature „Kragujevac 2015“, gran pri „Vesnik mira“ koji dodeljuje Međunarodna asocijacija gradova “Kurira mira“, osvojio je autor Ksi Jang Hou iz Kine. Zlatna plaketa dodeljena je Andreju Popovu iz Rusije.

Odlukom žirija, koji su činili Metin Feker (predsednik), karikaturisti Jugoslav Vlahović, Špiro Radulović i Tošo Borković, te Miodrag Stojilović, srebrnu plaketu salona osvojio je Jovo Škomac iz Srbije, a bronzanu Konstantin Kazančev iz Ukrajine.

Na ovogodišnji konkurs prispela su 793 rada 292 autora iz 55 država. Radovi odabrani za izlaganje i objavljivanje u katalogu Salona, posebno nagrađeni radovi, pokazuju inspirativnu raznovrsnost izraza u osudi rata i upozorenja na njegovu pogubnost po ljude i čitavu planetu, navodi se između ostalog u saopštenju članova žirija.

Izložba XVIII salona antiratne karikature biće otvorena 20. oktobra u Muzeju „21. oktobar“, u okviru kragujevačkih komemorativnih manifestacija i svečanosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari