Grbović: Građani ne moraju da biraju između ekologije i ekonomije 1Foto: M.P.

Pokret slobodnih građana predstavio je večeras u Zrenjaninu svoj ekonomski program na tribini pod nazivom „Ekologija i ekonomija“.

Na tribini, organizovanoj u hotelu „Vojvodina“, bilo je reči o tome kako uskladiti zdravu životnu sredinu i jaku ekonomiju Srbije. 

Govorili su predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović, predsednik odbora za ekonomiju PSG i vlasnik kompanije „Gomex“ Goran Kovačević, predsednica Vojvođanskog odbora PSG Ana Oreg i predsednik političkog saveta Pokreta slobodnih građana Zoran Hamović. 

Pavle Grbović je rekao da su ekološki problemi u Zrenjaninu aktuelni decenijama, te da ne postoji biranje izneđu zdavog okruženja i dobrog standarda.

„Već dugo slušamo da građani moraju da biraju da li žele da finansijski bolje žive, ali u blatu i smeću. Mi ne želimo da pristanemo na takvu vrstu života. Želimo da predstavimo model koji će pomiriti te dve stvari, i bolji ekonomski život i zdraviju okolinu“, rekao je Pavle Grbović. 

Goran Kovačević je izneo stav da ne veruje da je model ekonomskog razvoja koji primenjuje ova vlast a koji je zasnovan isključivo na stranim investicijama,  održiv.

-Mislim da će u jednom trenutku doći do lomova. Samo domaći sektor donosi stabilan i dugoročan razvoj i njemu treba da smo okrenuti – dodao je Kovačević. 

Govoreći o najvećem problemu koji tišti Zrenjanince, a to je pitanje zdrave pijaće vode, on je istakao da nije protiv privatizacije i investicija, ali da voda ili, recimo, odnošenje smeća, ne mogu biti poslovi u privatnom vlasništvu. 

Naveo je i da problem zdrave i ispravne vode u Zrenjaninu zapravo nije nikakvo ekonomsko pitanje.

Ana Oreg je govorila o još jednoj temi koje zaokuplja pažnju Zrenjaninaca, a to je kineska kompanija „Linglong“. 

Kako je rekla, PSG nema problem sa „Linglongom“, ali ima problem sa tim da li će država sprovoditi kontrolu poštovanja ekoloških standarda onako kako treba i kako je propisano zakonom. 

„Naši zakoni su dobri ali je pitanje da li se poštuju. Što se tiče ekologije i zdravlja ljudi, to ne može da bude nikakva tajna. Ti uslovi moraju biti transparentni. Glavni ekološki problem je zapravo u nepoverenju prema našim institucijama“ zaključila je Ana Oreg. 

Zoran Hamović, predsednik političkog saveta PSG poručio je da je za Pokret slobodnih građana najbitnije stvaranje poverenja u politiku, a ne isključivo u PSG. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari