Agencija Standard & Poor’s juče je, dva dana nakon dogovora o isplati pete tranše pomoći Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda Grčkoj od 12 milijardi evra, objavila da će efekat „plana za spasavanje“ biti nagomilavanje dugova bez šansi da oni budu vraćeni. Ako plan koji su predložile francuske banke bude implementiran, kreditni rejting Grčke biće na nivou „D“, najnižem mogućem, upozorila je ova agencija.


Slične prognoze mogle su se čuti i prethodnih dana od drugih agencija, uz upozorenja da bi neuspeh plana za Grčku mogao da izazove haos na finansijskim tržištima. Evro je juče, posle objavljivanja procene agencije Standard & Poor’s, oslabio prema dolaru za oko pola centa.

Na osnovu plana Saveza francuskih bankara (FBF), banke će investirati nekih 30 milijardi evra u obveznicama koje dospevaju na naplatu kupovinom novih grčkih obveznica koje će biti naplative kroz tri decenije, podseća Gardijan. Obveznice će imati kamatnu stopu povezanu s grčkim BDP-om, a njihova prodaja će biti ograničena. Predlog je prošle nedelje podržala Nemačka koja smatra da privatni poverioci treba da podele troškove novog „spasilačkog paketa“ procenjenog na 110 milijardi evra.

U Standard & Poor’s, međutim, smatraju da plan mora biti tretiran kao restrukturiranje duga: prvo zato što će u suprotnom investitori dobiti manje novca nego što je obećano prilikom kupovine ranijih obveznica, i drugo zato što Grčka gotovo sigurno neće moći da isplati dugove.

Ekonomisti drže da će subotnji dogovor Papandreuove vlade i spasilaca zaštititi Grčku samo od trenutnog kraha, ali čak je i Evropska komisija upozorila da će smanjivanje duga većeg od 160 odsto grčkog BDP-a biti težak posao. „Grčka vlada ostaće godinama zadužena na vrlo visokom nivou i, kao takva, biće predmet mogućih nepovoljnih razvoja koji se ne mogu predvideti“, saopštila je Komisija. Ekonomski rast, znatno manji od predviđenog, odvešće regulisanje grčkog duga „jasno neodrživim putem naviše“, smatra Komisija.

Vođa grčkog sindikata ADEDY žestoko je juče kritikovao izjavu šefa Evrogrupe i premijera Luksemburga Žana Kloda Junkera da će suverenitet Grčke, nakon dogovora o poslednjoj tranši zajma, biti „masivno ograničen“. „Junker se meša u unutrašnje stvari zemlje, krši evropska pravila i bruka zemlju čija ga vlada toleriše“, rekao je Spiros Papaspiros iz ADEDY koja se protivila uvođenju žestoke štednje koju su Grčkoj nametnuli EU i MMF.

Računajući na to koliko je pitanje suvereniteta osetljivo za Grke, novi ministar finansija Evangelos Venizelos prošle nedelje je, braneći prihvatanje zahtevane štednje, upravo naglasio da je ona neophodna da Grčka „korak po korak ne bude pretvorena u protektorat“. Junker je, precizirajući svoju prognozu za nemački Fokus, napravio paralelu Grčke i Nemačke nakon ujedinjenja, kada je u masovnoj privatizaciji prodato oko 14.000 nekadašnjih istočnonemačkih firmi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari