Rasprava o načinu teritorijalnog organizovanja ranije opštine, a sada grada, vodi se više od trideset godina, sa manje ili više intenziteta, bez vidljivog efekta – poručili su u pismu upućenom građanima Živojin Stefanović, predsednik Gradske skupštine i dr Goran Cvetanović, novi leskovčaki gradonačelnik.

Rasprava o načinu teritorijalnog organizovanja ranije opštine, a sada grada, vodi se više od trideset godina, sa manje ili više intenziteta, bez vidljivog efekta – poručili su u pismu upućenom građanima Živojin Stefanović, predsednik Gradske skupštine i dr Goran Cvetanović, novi leskovčaki gradonačelnik.

Neka sela protiv podele

Iako inicijativa o novoj organizaciji leskovačke opštine ima široku podršku, u pojedinim selima koja bi bila pripojena novoformiranim (starim) opštinama nisu oduševljeni, jer ocenjuju da im je Leskovac ,,prirodno središte’’ i da bi povratak na ranije stanje za njih bio – korak unazad! Ipak, da li je to većinsko raspoloženje, tek će se videti, kao što postoji i ideja da, na primer, i jedno od najnaprednijih mesta, Pečenjevce, dobije – opštinski status!

Oni ističu da zbog potpunog ostvarivanja prava građana grada Leskovca na lokalnu samoupravu pokreću najširu javnu raspravu o načinu teritorijalne organizacije grada Leskovca i pozivaju sve građane, savete mesnih zajednica, nevladine organizacije, udruženja građana i sve zainteresovane organizacije i institucije da u okviru svojih sredina i organizacija pokrenu raspravu o načinu teritorijalnog uređenja grada Leskovca.
„Za stručnu pomoć, stavlja se na raspolaganje Gradska uprava. Skupština grada je otvorena za sve inicijative o teritorijalnoj organizaciji grada u postupku predviđenom Zakonom o lokalnoj samoupravi’’ – navodi se na kraju javnog proglasa dvojice trenutno najuticajnijih funkcionera u gradu na Veternici.
Sudeći po stavu lokalnog parlamenta, o budućem statusu Leskovca i svih naselja ove inače preglomazne opštine, odlučiće se tokom leta i jeseni. Za razliku od opozicije koja je predlagala jednu varijantu buduće organizacije Leskovca, većina u SO se založila (i usvojila) da se raspravlja o čak tri modela i ono što je u ovom času izvesno niko sa sigurnošću ne može da kaže da li će, na primer, Leskovac kao grad biti i dalje jedinstvena opština, da li će teritorija opštine biti podeljena na tri, četiri ili možda pet ili šest zasebnih celina. Jasno je, međutim, da nije zauzeto ranije jedinstveno i prevladavajuće stanovište da pored Leskovca budu još samo tri nove-stare opštine – Grdelica, Vučje i Brestovac, koje su do šezdesetih godina minulog veka bile posebne teritorijalne jedinice.
Pre nekoliko meseci, Privremeni organ lokalne samouprave, koji je imao ulogu SO, prihvatio je inicijativu nevladine organizacije ,,Leskovački krug’’ o novoj teritorijalnoj organizaciji opštine, odnosno o vraćanju starog statusa Grdelici, Vučju i Brestovcu. ,,Leskovački krug’’ je, inače, prikupio 13.165 potpisa građana sa pravom glasa, što je protumačeno kao dovoljan broj da do podele opštine i dođe!
– Leskovački krug, čiju su ideju podržale i druge nevladine organizacije, kao i većina stranaka, zalaže se da se što pre vrati stari status, odnosno da Grdelica, Brestovac i Vučje budu opštine, kao što su bile do 1965. godine – kaže Jugoslav Tomić, predsednik ,,Leskovačkog kruga’’.
Leskovačka opština sa 144 naselja najveća je u Srbiji. Sve analize koje su obavljene poslednjih godina pokazuju da je reč o prostoru koji je zahvaćen intenzivnim i sve dubljim procesom razvojnog zaostajanja u odnosu na okruženje.
– Nepobitno je utvrđeno da je zbog neodgovarajuće teritorijalne organizacije lokalne vlasti, ovo područje izgubilo jedanaest svojih razvojnih godina, odnosno oko dve milijarde dolara realnog društvenog proizvoda! – veli ugledni ekonomista Srđan Dimitrijević, potpredsednik ,,Leskovčakog kruga’’.
Uočeno je, takođe, da je poslednjih decenija došlo i do intenzivnog procesa demografskog pražnjenja i do produbljivanja razlika u razvijenosti pojedinih delova, kao i do njegove marginalizacije i zaustavljanja urbanizacije.
– Sačinili smo i ,,Studiju o ekonomskoj i administrativnoj održivosti Leskovca, Grdelice, Vučja i Brestovca’’, koja je na naučno utemeljen način obradila ovu problematiku i sagledala mogućnosti za utvrđivanje i realizaciju optimalne teritorijalne organizacije opštine – ističe Jugoslav Tomić, predsednik Leskovačkog kruga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari