Umesto velike, glomazne i nefunkcionalne jedne lokalne samouprave, treba formirati četiri opštine: Leskovac, Brestovac, Grdelica i Vučje. To je suština inicijative 13.165 građana leskovačkog kraja koji se zalažu za vraćanje starog statusa nekadašnjim opštinskim središtima.
Akciju je, inače, vodila nevladina organizacija Leskovački krug, a pre nekoliko dana Privremeni organ Leskovca je tu ideju prosledio Ministarstvu za lokalnu samoupravu.

Umesto velike, glomazne i nefunkcionalne jedne lokalne samouprave, treba formirati četiri opštine: Leskovac, Brestovac, Grdelica i Vučje. To je suština inicijative 13.165 građana leskovačkog kraja koji se zalažu za vraćanje starog statusa nekadašnjim opštinskim središtima.
Akciju je, inače, vodila nevladina organizacija Leskovački krug, a pre nekoliko dana Privremeni organ Leskovca je tu ideju prosledio Ministarstvu za lokalnu samoupravu. O novoj organizaciji lokalne samouprave poslednjih dana su govorili i pojedini ministri, te je pre nekoliko dana, prilikom posete gradu na Veternici, i ministar prosvete Zoran Lončar najavio da će Leskovac uskoro dobiti status grada.

Kritikuju ministra

Leskovački krug se oštro protivi ideji ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milana Markovića, iznetu prilikom nedavne posete jugu Srbije, da Leskovac dobije status grada, a da se praktično ništa drugo ne menja, odnosno da ranije opštine Grdelica, Brestovac i Vučje budu deo te celine.

– To je najobičnija budalaština čiji je cilj da se vlast koncentriše u Beogradu – bio je više nego oštar Srđan Dimitrijević, potpredsednik Leskovačkog kruga.

– Naša organizacija, a tu su ideju podržale i druge nevladine organizacije, kao i većina stranaka, zalaže da Grdelica, Brestovac i Vučje budu opštine, kao što su bile do 1965. godine – kaže Jugoslav Tomić, predsednik Leskovačkog kruga.
Srđan Dimitrijević, potpredsednik Leskovačkog kruga, ističe da je nepobitno utvrđeno da je zbog neodgovarajuće teritorijalne organizacije lokalne vlasti ovo područje izgubilo jedanaest razvojnih godina, odnosno oko dve milijarde dolara realnog društvenog proizvoda!
– Sačinili smo i Studiju o ekonomskoj i administrativnoj održivosti Leskovca, Grdelice, Vučja i Brestovca, koja je na naučno utemeljen način obradila ovu problematiku – ističe Jugoslav Tomić.
Iz Leskovačkog kruga najavljuju da će ukoliko njihova inicijativa ne bude prihvaćena ići i do Vrhovnog suda uz primenu građanske neposlušnosti.
Opština Leskovac, sa 165.000 stanovnika, razmeštenih u 144 naseljena mesta na oko 1.025 kvadratnih kilometara, ima „dimenzije“ oko trideset prosečnih lokalnih samouprava u zapadnoevropskim zemljama, ali zato ostvaruje trideset puta manji učinak od svake od tih opština. Podsećajući na ove podatke Srđan Dimitrijević ocenjuje da je predratni Srpski Mančester bio drugi industrijski centar u Srbiji, a sada razvojno potpuno sasečen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari