Umesto jedne glomazne i nefunkcionalne lokalne samouprave, trebalo bi formirati četiri opštine. Ovo je suština inicijative 13.165 građana leskovačkog kraja koji se zalažu za vraćanje starog statusa. O tome se prekjuče razgovaralo i za okruglim stolom nevladine organizacije Leskovački krug.

Umesto jedne glomazne i nefunkcionalne lokalne samouprave, trebalo bi formirati četiri opštine. Ovo je suština inicijative 13.165 građana leskovačkog kraja koji se zalažu za vraćanje starog statusa. O tome se prekjuče razgovaralo i za okruglim stolom nevladine organizacije Leskovački krug.
– Ovu ideju podržale su i druge nevladine organizacija, kao i većina stranaka, zalažući se da Grdelica, Brestovac i Vučje, budu opštine, kao što su bile do 1965. godine – kaže Jugoslav Tomić, predsednik Leskovačkog kruga.

Nema puteva

Zbog toga što su nekadašnje opštine izgubile opštinski status, mnoga sela su opustela. Područje oko Barja i Oruglice, prema Kosovu i Metohiji, gotovo je u potpunosti ispražnjeno, a jedan od razloga je izuzetno loša infrastruktura, jer se do nekih sela može stići samo pešice.

Srđan Dimitrijević, potpredsednik Kruga, ističe da je utvrđeno da je zbog neodgovarajuće teritorijalne organizacije lokalne vlasti ovo područje izgubilo jedanaest razvojnih godina, odnosno oko dve milijarde dolara realnog društvenog proizvoda. Uočeno je, takođe, da se poslednjih decenija pojačava proces demografskog pražnjenja, da se povećavaju razlika u razvijenosti i zaustavlja urbanizacija. Zbog toga je urađena i Studija o ekonomskoj i administrativnoj održivosti Leskovca, Grdelice, Vučja i Brestovca, ističe Jugoslav Tomić.
Opština Leskovac, čulo se za okruglim stolom, sa 165.000 stanovnika, razmeštenih u 144 naseljena mesta na oko 1.025 kvadratnih kilometara, ima dimenzije tridesetak prosečnih lokalnih samouprava u zapadnoevropskim zemljama, ali zato ostvaruje trideset puta manji učinak od tih opština. Srđan Dimitrijević ocenjuje da je predratni ,,srpski Mančester’’ bio drugi industrijski centar u Srbiji, a sada razvojno potpuno sasečen. Dosadašnja istraživanja su pokazala da neka naselja, koja su činila opštine Grdelica, Vučje i Brestovac, ne žele da se vrati stara organizacija, a ima i primera da se povratku na vreme iz sedamdesetih godina suprotstavljaju i pojedinci jer bi deo činovničkog aparata morao da se iseli iz grada na Veternici.
Dr Dragana Denić, predsednica MZ Vučje, kaže da godinama postoji inicijativa ljudi iz te mesne zajednice da dobiju status koji su davno imali, ali da ne mogu da je realizuju zbog brojnih birokratskih prepreka. Ona kaže i da zbog toga umalo Dom zdravlja nije izgubio taj položaj.
Prebogata je i zanimljiva istorija ovoga kraja, ali je istovremeno tužna priča o ekonomskom slomu grada koji je, između ostalog, proslavio Srbiju po tekstilu i roštilju, a sada tavori na začelju svih ekonomskih pokazatelja. Tome je, smatraju gotovo svi u Leskovcu, doprinela i preglomaznost opštine, koja ne odgovara duhu novoga doba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari