Mali asteroid, koji su primetili istraživači iz opservatorije u Arizoni, ušao je juče u Zemljinu atmosferu iznad Sudana i izgoreo pre nego što je mogao da udari u tle ili ugrozi vazduhoplovni saobraćaj, rekli su astronomi.

Asteroid, primećen u ponedeljak ujutru, pretvorio se u noći između ponedeljka i utorka u veliku plamteću loptu, saopštio je tim Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku. „Želimo da naglasimo da ovaj objekat nije pretnja“, rekao je direktor Međunarodnog astronomskog centra za male planete s Harvarda u Masačusetsu, Timoti Spar. „Uzbuđeni smo, jer je ovo prvi put da smo objavili predviđanje da će neki objekat ući u Zemljinu atmosferu“, saopštio je Spar.

Asteroid, poznat kao meteoroid, prečnika je između metra i pet metara. Meteoroidi su male čestice prašine, kamenja, leda ili metala čije orbite seku Zemljinu. Kad prolaze kroz Zemljinu atmosferu oni se tako divlje zagrevaju da plamte (na toj tački nazivaju se meteorima) i vidljivi su stotinama kilometara daleko. „Tipičan meteor dolazi sa objekta veličine zrna peska. U poređenju s tim, ovaj meteor je prava grdosija“, rekao je Geret Vilijams iz Centra za male planete.

Asteroid je mogao da se vidi iz istočne Afrike, a izgoreo je iznad Sudana, poručili su naučnici. Asteroidi ili planetoidi su mala čvrsta tela u planetarnim sistemima. U poređenju s planetama mnogo su manji i najčešće nepravilnog oblika. Nastali su od ostataka protoplanetarne materije koja se nije pripojila planetama za vreme formiranja sistema iz protoplanetarnog diska.

Najčešće kruže oko matične zvezde vlastitom putanjom ili kao sateliti većih planeta. Neke od njih su vezane gravitacionim silama uz planete, u grupama koje orbitiraju u putanji planeta, ispred ili iza. Iako se do nedavno mislilo drukčije, otkriveno je da asteroidi mogu imati vlastite satelite.

Većina asteroida u Sunčevom sistemu nalazi se u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera, te u Kuiperovom pojasu. Do sada ih je otkriveno blizu 80.000, a oko 11.000 ih je dobilo službena imena. Astronomi procenjuju da bi ih u našem Sunčevom sistemu moglo biti nekoliko miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari