Sportski centar u Pirotu konkurisao je projektom rekonstrukcije Keja i Sarlaha i čišćenja Gradskog kupališta za javne radove. Vrednost projekta je oko 700.000 dinara. Prema najavama v.d. direktora Centra Nenada Đorđevića, takozvane zelene patrole krenuće s dežurstvom kako bi se ovi objekti sačuvali od uništavanja i kako ne bi bili na meti vandala.

Sportski centar u Pirotu konkurisao je projektom rekonstrukcije Keja i Sarlaha i čišćenja Gradskog kupališta za javne radove. Vrednost projekta je oko 700.000 dinara. Prema najavama v.d. direktora Centra Nenada Đorđevića, takozvane zelene patrole krenuće s dežurstvom kako bi se ovi objekti sačuvali od uništavanja i kako ne bi bili na meti vandala.
– Pored čišćenja i održavanja ovih prostora, postavićemo kantice za smeće i klupe. Omladinski stadion smo potpuno očistili, Gradsko kupalište takođe, a spremamo se da čistimo i Sarlah. Petkom, subotom i nedeljom dežuraće takozvane zelene patrole. Po završetku radova, zajedno s policijom dežuraće po dva radnika na četiri lokacije – Keju, Sarlahu, Omladinskom stadionu i Gradskom kupalištu – kaže Đorđević.

Zbog čega se ćuti

– U tri navrata smo sve prijavili policiji. Postoji zapisnik o uništavanju sprava na Keju i Sarlahu. Čak smo i zatekli pojedine učenice šestog i sedmog razreda koje to rade. Čak su se i potpisivali na tim spravama. Prijavili smo to pedagoško-psihološkim službama škola, ali su stali na tome, kao i policija – kaže Đorđević.

Pre dve godine na inicijativu Karate kluba „Proleter!“ i stručnog tima ovog kluba, čiji je Đorđević trener, urađen je projekat trim staza na šetalištu Kej kraj Nišave u samom centru grada. Izgrađene su stanice za vežbanje, vratila, klupice za odmaranje i dečje klupice, dečje trim staze i table sa informacijama. U početku su tu bile i kantice za otpatke, ali su brzo nestale. Potom je urađena i trim staza na brdu Sarlah iznad Pirota i dečja trim staza na Keju, ali i pored te lepe ideje mnoge od tih sprava našle su se na udaru vandala.
Nenad Đorđević kaže da već treći put sve to obnavljaju, jer je očito da nekome ne odgovara da ovi oplemenjeni prostori i trim staze ostanu.
– Prva trim staza na pazarskom delu Keja proširena je do mosta Gazela. Na tom prostoru od Golemog ka Pešačkom mostu nalazi se i mala galerija slika pirotskih slikara Bogdana Đorđevića i Miroslava Živkovića. Ne postoji deo te trim staze koji nije oštećen. Najpre su polomljena sva zaštitna stakla na slikama, onda je neko noževima „rezbario“ po njima, docrtavane su i šarane potpisima. Mi smo sve to restaurirali. Sada su slike u relativno dobrom stanju, a sami slikari na njima su ponovo crtali neke od elemenata koji su uništeni. Ideja je da preko obnovljenih slika stavimo neku foliju, pa ako već neko od tih „umetnika“ crta neka to radi na foliji. Klupe za trbušnjake su dva-tri puta kompletno čupane i vađene iz betona, odnosno iz ležišta. Pravili smo ih upravo tako da izdrže sve te huliganske napade, ali i pored toga one su nekoliko puta stradale. Često smo ih zaticali u Nišavi. Neke od tih sprava nikada nismo pronašli. Morali smo sve iznova da ih obnavljamo – kaže Đorđević.
On dodaje da se dešavalo i da se kradu grede s tih sprava, ali i da s trim staza na Sarlahu odnesu kompletne klupe koje su prilično masivne.
– Sve je to odneto, verovatno, u vikendice. Na Sarlahu su odneli i grede, a nije ostalo nijedno vratilo. Ono što posebno zabrinjava jeste da vidikovca, koji smo izgradili na Sarlahu – više nema. Ceo taj vidikovac izvađen je iz betona i sve je polomljeno. To jednostavno ne mogu da shvatim – kaže Đorđević.
Izgradnju trim staze na Keju finansirala je opština Pirot sa 170.000 dinara. Đorđević kaže da to možda nisu velika sredstva, ali je postignut cilj da Piroćanci na Keju dobiju pravo gradsko šetalište.
– Od tih prvih rekvizita i kanti nije ostalo ničega. Posle toga je naš Karate klub iz budžetskih sredstava namenjenih takmičenjima obnavljao klupe. Uz pomoć „Tigra“ urađena je i dečja trim staza koja je najlepše gradsko igralište. I to smo morali da obnavljamo. Postavili smo nove grede, nove klupe i takozvanu „gusenicu“ koju je neko ukrao. Čuli smo da je došao neki čovek sa sekirom i to odneo, verovatno za potpalu. Vodili smo pravu bitku za tu trim stazu. Bila je potom poplava, ali osim jedne klupe koja je pomerena iz ležišta ništa drugo nije uništeno. Čak ni vodena stihija nije uništila ono što su pre toga uništavali huligani – kaže Đorđević, dodajući da za dve godine koliko šeta na trim stazi na Keju nije sreo nijednog pozornika policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari