Grejanje uz podršku Ujedinjenih nacija 1

U OŠ“Stojana Novaković“ u Šapcu nova grejna sezona počela je sa kotlarnicom na biomasu, kao novi iskorak ka unapređenju energetske efikasnosti.

Ukupna vrednost projekta je 12,3 miliona dinara, a za njegovu realizaciju Ministarstvo rudarstva i energetike izdvojilo je 2,4 miliona, iz programa Ujedinjenih nacija izdvojeno je – 4,8 miliona dinara, a Grad Šabac opredelio je pet miliona dinara. Radovi su započeti u januaru a završeni su u junu ove godine. U sklopu aktivnih mera u oblasti energetske efikasnosti Grad Šabac konkurisao je na javni poziv Budžetskog fonda Republike Srbije i Globalnog fonda za životnu sredinu.

– Nastavljamo sa sprovođenjem aktivne i odgovorne politike energetske efikasnosti. Zahvalan sam na podršci Ministarstvu rudarstva i energetike kao i UNDP, uz čiju pomoć smo uspeli da realizujemo ovaj projekat. Racionalizacijom potrošnje energenata, smanjenje troškova i korišćenjem obnovljivih izvora energije unapređujemo zaštitu životne okoline, i to su i i dalje naši primarni ciljevi u ovaj oblasti, istakao je Nemanja Pajić, predsednik Skupštine grada Šapca.

– Grad Šabac je jedan od vodećih gradova u Srbiji u oblasti energetske efikasnosti. Ovaj posao urađen je u okviru trećeg poziva Ministarstva, koji je realizovan i uz pomoć donacije Ujedinjenih nacija. Verujem da će biti još projekata u ovoj oblasti, rekla je savetnica u Ministarstvu rudarstva i energetike Dragana Jović.

Koordinator UNDP – ovog projekta „Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama Srbije Dragan Urošević istakao je da je u okviru projekta sufinansirana izgradnja kotlarnica u sedam gradova Srbije i da su ovde kotlovi na mazut zamenjeni kotlom na biomasu, što predstavlja jednu od mera energetske efikasnosti.

Nastavu u izdvojenoj jedinici OŠ „Stojan Novaković“ pohađa 650 učenika u 28 odeljenja, a ovaj sistem grejanja koristiće i Centar za stručno usavršavanje nastavnika uz mogućnost priključenja i drugih korisnika.

Inače, Šabac je zbog mera energetske efikasnosti jedini grad iz Srbije u asocijaciji tzv. pametnih gradova. Do sada je termoizolovano više od 1700 stanova, a uštede su oko trideset odsto.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari