– U Sijarinskoj Banji, bolesnici koji borave u Rehabilitacionom centru „Gejzir“, nekoliko dana bili su bez grejanja. Zbog toga je stotinak bolesnika, među kojima i osoba sa teškim invaliditetom, napustilo ovaj kraj. U Rehabilitacionom centru bolesnici se, između ostalog, leče termalnim vodama, a temperatura je proteklih dana bila ispod uobičajne i u sobama gde borave i spavaju.

Kako smo saznali u Rehabilitacionom centru „Gejzir“, došlo je do pucanja cevi toplovoda, kojim se sa prirodnih termalnih izvora snabdeva Rehabilitacioni centar, ali i neki drugi objekti u ovom banjskom centru. O najnovijim neprilikama, uprava centra nije izdala nikakvo zvanično saopštenje za javnost, a sve dosadašnje ocene govore da će ovogodišnja zdravstveno-turistička sezona biti uspešna.

Zavod za specijalnu rehabilitaciju „Gejzir“ u Sijarinskoj Banji, kao i slični zavodi širom Srbije, trebalo bi da budu privatizovan. U SO Medveđa, na čijoj se teritoriji nalazi Sijarinska Banja i „Gejzir“ smatraju da bi promenu vlasničke strukture trebalo odložiti dok se ne razreše imovinsko-pravni odnosi. U Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje takođe ocenjuju da imaju deo imovine banjskog kompleksa, jer su minulih godina uložili u razvoj banje gotovo milion evra.

Rehabilitacioni centar Gejzir raspolaže sa 277 mesta, a u domaćoj radinosti je 1.500 kreveta. Banja se nalazi na 520 metara nadmorske visine i ima 18 lekovitih termalnih izvora sa temperaturom u rasponu od 32 do 72 stepena. Naročitu zanimljivost Sijarinske Banje su gejziri tople vode, jedinstveni u Evropi, čiji vodeni stub ima visinu od osam metara.

Nažalost, iako su kapaciteti tokom godine gotovo u potpunosti iskorišćeni, godišnje se registruje tek tridesetak stranih turista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari